Januári fintech körkép

Élesedik a verseny a vállalkozásokért

Erős aktivitással indult az év a fintech szektorban: a tőkebevonások száma nőtt, összértékük azonban csökkent decemberhez képest. Az akvizíciós piac a 2021-es csúcsdöntés után némileg visszaesett, de számos figyelemre érdemes ügylet született. Az üzleti szegmensben a kis- és középvállalatokat kiszolgáló neobankok és a költségkezelési szolgáltatásokat nyújtó startupok szolgáltak a legtöbb újdonsággal. A jellemző piaci trendek között a szuperappok, a pénzügyi edukáció és a befektetések voltak meghatározóak az év első hónapjában

Január legnagyobb tőkebevonása a Checkout.com egymilliárd dolláros emelése volt. Mögötte a képzeletbeli dobogón a francia vállalati költségmenedzsment szolgáltató, a Qonto, valamint a talán legismertebb NFT piactér, az Opensea szerezte meg a második és a harmadik helyet.

Offenzívában a JPMorgan

Az ügyletek számát nézve mérsékelten zsugorodott a felvásárlások piaca, érdekes fejleményekben azonban ezen a területen sem volt hiány. Az amerikai SoFi-t egy kaliforniai közösségi bank megszerzése segítheti abban, hogy maga is bankká váljon a jövőben. Az open banking szolgáltató Plaid pedig felvásárolta az ügyfélazonosítással és pénzmosás elleni védelemmel foglalkozó Cognitót.

A méretes tőkeemelések mellett januárban több tető alá hozott, nagy potenciállal bíró együttműködési megállapodás is felkeltette a fintech szektor iránt érdeklődők figyelmét. Ezek sorából kiemelkedik a JPMorgan bejelentése, amely szerint elképesztő összeget (12 milliárd dollárt) készül elkölteni a fintechekkel és egyéb technológiai cégekkel vívott versenyben. Nagyobb visszhangot kaptak továbbá a Mastercard-Coinbase és Huawei-Curve ügyletek is.

Szerencsére ezúttal magyarországi hírről is beszámolhattunk: a BENKER megkapta elektronikus pénzkibocsátói engedélyét a Litván Nemzeti Banktól. Ez azt jelenti, hogy magyar fejlesztés mellett debütálhat hamarosan Európa első, teljesen blokkláncon futó neobankja. 

Veszélyben a hagyományos szereplők piaci pozíciója

Az üzleti megoldásokat kínáló (B2B) fintechek közül ezúttal a kis- és középvállalatokat kiszolgáló szereplők zártak mozgalmas időszakot. A Qonto – ahogy arról már volt szó – a második legnagyobb tőkeemelés hajtotta végre a szektorban januárban. A kkv-kat és szabadúszokat megcélzó challenger bank a januári 552 millió dolláros forrásbevonás után legértékesebb francia fintech cég lett. Bár messze nem ilyen volumenű tranzakcióval, de nagyot lépett ebben az időszakban francia riválisa, a Spendesk is, amely egy újabb tőkebevonással elérte az unikornis státuszt: értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. Tőkét vont be a fentiek mellett a német költségmenedzsment szolgáltató, a Moss, valamint a Novo amerikai kkv bank is.

A kkv-szegmensben is élesedik tehát fintechek és az inkumbensek versenye – veszélyben a hagyományos szereplők domináns pozíciója.

A lakossági (B2C) piacon ismét felhívta magára a figyelmet a Revolut és a Klarna. Előbbi azzal, hogy 10 újabb európai piacon kezdi el használni banki engedélyét, míg a svéd fizetési szolgáltató egy a brit piacra szánt BNPL (buy now, pay later) kártyával tűnt ki a mezőnyből. A fenntartható irány mellett továbbra is elkötelezett Tandem Bank egy felvásárlással, az Oplo lakossági hitelező megszerzésével bővítheti hiteltermékeinek körét, míg a Walmart újabb lépésekkel jelezte ambícióit a pénzügyi és fintech szektorban.

Vagyonkezelői fronton sem volt ok az unalomra januárban. A Revolut bővítette jutalékmentes kereskedési szolgáltatásait, amivel a Robinhoodnak dobott kesztyűt az amerikai piacon. Tőkebevonást hajtott végre az alternatív eszközosztályokra szakosodott Koia. A holland BUX pedig töredékes részvény- és kriptokereskedési megoldást is kínál már ügyfeleinek.

Forradalmi megoldás a kárrendezésre

Az insurtechek piac szereplőinél is élénk mozgás volt megfigyelhető. A Honeycomb és az Accelerant például a terjeszkedés és termékfejlesztés szempontjából elengedhetetlen forráshoz jutott a befektetőktől. A Tractable egy új, rendkívül innovatív megoldással állt elő, ami forradalmasíthatja a kárrendezési folyamatot.

Friss kutatások szerint a globális és a brazil insurtech szektor hatalmas növekedés előtt áll. Látványos trend továbbá, hogy a 40 év alattiak egyre nagyobb hatással vannak a szektor alakulására, ami a beágyazott biztosítások népszerűségének növekedését vetíti előre. 

Aktívak a hagyományos bankok és a hatóságok

Az inkumbens bankok elsősorban felvásárlásokkal és befektetésekkel tűntek ki. A UBS a hírek szerint a Wealthfront felvásárlásával térne vissza a digitális vagyonkezelés területére. Az ING egy klímavédelemre és újrahasznosított energiára szakosodott befektetési vállalatba szállt be. Az ausztrál NAB pedig felvásárolta a Lantern Pay-t, egy egészségügyi kifizetések rendezésére szakosodott fintech részleget.

A bigtechek vegyes hónapot zártak. A Visa és az Amazon egyelőre békét kötött az Egyesült Királyságban. A brit prudenciális felügyeleti szerv a Microsoft, a Google és az Amazon felhőszolgáltatásairól szeretne adatokhoz jutni, hogy minél hatékonyabban kezelhesse a szolgáltatókkal járó kiberbiztonsági kockázatokat. Az Apple egy SoftPOS megoldáson ügyködik, amely eredményeként az iPhone készülékek fizetési terminálként működhetnének.

A telekommunikációs szegmensben a Superchat friss tőkebevonása volt a hónap legérdekesebb fejleménye. A német kommunikációs startup lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy minden közösségi médiás üzenetet egy helyen tekintsenek át, ami jóval hatékonyabbá teszi azok kezelését és feldolgozását.

Lengyelország a régió éllovasa

A magyar piacon a lakosság egyre nyitottabb a digitalizációra. Az MNB beszámolója szerint a személyi hitelek 20 százalékát már az online térben igénylik. A Magyar Posta iCsekk alkalmazása erős felfutást mutat. De a fintech szcénában is történtek nagy események itthon: a GB&Partners kockázati tőkealap-kezelő befektetett az SDSYS Zrt.-be, egy adóinformatikai megoldásokat fejlesztő vállalkozásba.

A V4-es régióban a lengyel piac volt a legaktívabb. A Revolut például zlotyban denominált megtakarítási számlákat tesz elérhetővé az országban. A lengyel pénzügyi felügyelet, a KNF pedig elindított egy online fintech edukációs felületet; a cél a lakosság a pénzügyi szektorral és a digitális pénzügyi megoldásokkal kapcsolatos ismereteinek a bővítése. 

Fintechek az arénákban

Marketing fronton ebben a hónapban a sport területén vizsgáltuk részletesebben a szektor cégeinek aktivitását. Amerikában van már példa arra, hogy fintech cég több százmillió dollárt fizessen azért, hogy egy aréna névadó szponzorává váljon. A BNPL szolgáltatók is aktívak ezen a területen: előszeretettel lépnek olyan partnerségre a sportcsapatokkal, ami a hirdetés mellett tartalomgyártásra is kiterjed.

A blockchain technológia és a kriptovaluták világában sokakat foglalkoztatott januárban, hogy a Coinbase és a Mastercard együttműködésre léptek az NFT-k vásárlását megkönnyítendő. A PayPal vélhetően saját stablecoinon dolgozik, míg a MoonPay egy beágyazott fizetési megoldást jelentett be ügyfeleinek.

A konferenciák világában valamivel csendesebb hónap volt a januári, mint amit az őszi dömping alatt megszokhattunk. Ezzel együtt Kínában, Törökországban és az Egyesült Államokban is lezajlott egy-egy izgalmas esemény. A slágertémák között ott voltak a kriptovaluták, a blockchain technológia, az NFT-k, valamint az open banking és a PSD2 szabályozás.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.