Felvásárlással terjeszkedik a Tandem Bank

A Tandem Bank felvásárolta az Oplo lakossági hitelezőt. Az ügylet értelmében a bank által kezelt eszközök összértéke 1,2 milliárd fontra emelkedett, a nagyjából 500 fős munkavállalói csapat pedig a folytatásban 171 ezer ügyfelet szolgál majd ki. 

A Tandem 2014-ben jött létre Nagy-Britannia egyik első digitális challenger bankjaként, azóta azonban számos irányváltás végbement a vállalat háza táján. 2018-ban felvásárolták a Harrods Bankot, 2020-ban megszüntették hitelkártya ágazatukat és az Allium Lending Group akvizíciójával zöld hitelezőként pozicionálták magukat újra. 

A manchesteri székhelyű Oplo felvásárlásával kibővül majd a Tandem termékpalettája, így újabb lakossági hiteltermékek válnak elérhetővé az ügyfeleknek, legyen szó első és második ranghelyű jelzáloghitelekről, házfelújítási kölcsönökről, autóhitelekről, vagy épp személyi kölcsönökről. Az Oplo egyébként még 2009-ben jött létre és főként olyan magánszemélyeket vett célba szolgáltatásaival, akiket a hagyományos bankok nem szívesen szolgáltak ki. Indulása óta a cég 915 millió font hitelt helyezett ki ügyfeleinek. A két vállalat megállapodása alapján a Tandem CEO-ja, Susie Aliker marad vezető szerepben, míg az Oplo alapítója, Alex Mollart vezérigazgató-helyettesként segíti a gördülékeny tranzíciót és az új vállalat munkáját. 

Aliker korábban a Credit Suisse-nél töltött be vezető szerepet, a Tandem vezérigazgatói posztját tavaly májusban vette át a Tandemben részesedéssel rendelkező Pollen Street Capital döntése nyomán. Aliker az Oplo felvásárlásáról így fogalmazott: “A két vállalat kiválóan illeszkedik egymáshoz, mivel egymást jól kiegészítő hitelezési és megtakarítási termékeket kínálnak, mindezt hasonló célok mentén. Rugalmas digitális platformunk, megnövekedett méretünk és erős profittermelési képességünk együttesen jó helyzetbe hozzák a Tandemet, hogy Nagy-Britannia egyik vezető digitális bankjává váljon.”

A Tandem a jelek szerint hosszas találgatás után megtalálta az útját, mint egy zöld hitelezői fókusszal rendelkező digitális bank. Ez több szempontból is ígéretes, hiszen a neobankok többsége nem folytat jelentős hitelezési tevékenységet, a zöld hitelek ráadásul különösen fontos értékteremtő képességgel rendelkeznek. Napjainkban elengedhetetlen, hogy a pénzintézetek támogassák ügyfeleiket a fenntartható életmód elsajátításában a zöld hitelek pedig szinte minden egyéb fenntartható pénzügyi megoldásnál alkalmasabbak erre, így a Tandemnek sikeres jövőt jósolunk a mostani hírekből kiindulva. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.