Ether Cards – mire képes az NFT világ?

Bár az NFT, vagyis nem helyettesíthető token fogalom már jó ideje betört a köztudatba, sokaknak még mindig csak egy blockchain alapú tokenhez kötött digitális kép tulajdonjoga jut eszébe a technológiáról. Az NFT szubkultúra azonban már régen túllépett az egyszerű megoldásokon és digitális kollekcióikat különféle gamifikációs módszerekkel fejlesztik exkluzív jutalmak és új kollaboratív projektek formájában. Ennek a fejlődésnek egy szemléltető példája az Ether Cards.

Az Ether Cards egy közösségi elemekben bővelkedő felület, mely saját NFT projekttel is rendelkezik, valamint mások számára is lehetővé teszi, hogy különböző hozzáadott funkciókkal bővítsék már létező vagy tervben lévő kollekcióikat. Ilyen funkciók az adott feltételek teljesülése esetén aktiválódó kedvezmények, kibővített hozzáférések, fizikai ajándékok vagy NFT felminősítések. Bár a felület mindenki számára nyitott, a saját Ether Card tulajdonosok számos előnyhöz juthatnak, mint például ingyenes szolgáltatásokhoz, exkluzív NFT kibocsátásokhoz és VIP hozzáférésekhez.

Az eredeti Ether Cards NFT-kártyakollekciót még a felület teljes elindítása előtt dobták piacra. Az alapítói kollekcióban 10 ezer kártya szerepel, melyeket négy különböző szintre vannak felosztva. A 10 „Creator” kártya nem kereskedhető, de a 90 „OG”, a 900 „Alpha” és a 9 ezer „Founder” kártya mind elérhető a másodlagos piacokon. Minél magasabb egy kártya szintje, annál exkluzívabb, annál értékesebb a kártyára kerülő művészi munka is, valamint annál több és hasznosabb hozzáadott funkcióval rendelkezik. Emellett többet érnek azok a kártyák is, melyek „érintetlenek”, tehát az eredeti tulajdonosnál vannak és nem módosítottak rajtuk semmilyen módon. A módosításokat „Magic Dust” vagyis „Varázshomok” segítségével lehet eszközölni, ez teszi lehetővé a kártyák fejlesztését, szintek feloldását és extra képességek hozzáadását.

Az egész rendszer komplexnek tűnhet az NFT-k világában kevésbé jártas emberek számára, azonban, ami itt történik az nem más, mint a kártya- vagy társasjátékokban gyakran tapasztalható játékos elemek és logika NFT rendszerbe ültetése. Több NFT-vel szemben ezek a kollekciók azt szolgálják, hogy ne a piaci szentimentumtól függő áremelkedés legyen az NFT vásárlás fő mozgatórugója, hanem hozzáadott, közösségi értéke is legyen a felületen kibocsátott, vagy annak segítségével fejlesztett kollekcióknak. Számos nagy név választotta már az Ether Cardsot saját NFT kollekciójának kibocsátásához, például Mike Tyson, világhírű ökölvívó, vagy LaMelo Ball, feltörekvő kosárlabda sztár. Utóbbi esetében például a digitális kártyakollekció tulajdonosai a játékos teljesítményének javulásával vonzóbb jutalmakhoz juthatnak, de egyébként is nyerhetnek személyes találkozót, belépőt exkluzív eseményekre, és emléktárgyakat, mint egy meccsen hordott cipőt, mezt vagy egy középiskolai bajnokság megnyeréséért járó bajnoki gyűrűt.

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.