Visszatér a digitális vagyonkezelésbe a UBS

A UBS svájci befektetési bankóriás visszatér a digitális vagyonkezelési szektorba. A hírek szerint ezt a Wealthfront amerikai robot-tanácsadó 1,4 milliárd dollárért való felvásárlásával teszik meg. Az ügylet várhatóan markánsan megerősíti majd a UBS digitális törekvéseit, mivel 470 ezer új klienssel és 27 milliárd dollár kezelés alatt álló eszközzel gazdagodik majd a vállalat. 

Érdekesség, hogy a UBS egyik nagy riválisa, a JPMorgan kevesebb, mint egy éve akvirálta a Nutmeget, az Egyesült Királyság korábbi piacvezető digitális vagyonkezelőjét egy meg nem nevezett összegért. A felvásárlás idején a Nutmeg 140 ezer ügyféllel és 3,5 milliárd font kezelt eszközzel rendelkezett, vagyis a kliensek átlagosan 35,7 ezer dollárt tartottak az ott kezelt számlájukon. Ugyanez a mutató a Wealthfront esetén 57,4 ezer dollár, vagyis kifejezetten előnyös körülményekről van szó a UBS szempontjából.

A UBS Group vezérigazgatója, Ralph Hamers lelkesen kommentálta a hírt: “A Wealthfront kompetenciáival és ügyfélkörével kiegészülve befektetési üzletágunk jelentősen nagyobb növekedést érhet az USA-ban. A Wealthfront kiegészíti USA-beli központi tevékenységünket és tovább erősíti hosszú távú ambíciókat, hogy egy skálázható, digitális vagyonkezelési megoldást kínáljunk jómódú ügyfeleinknek.”

Érdekesség, hogy a UBS négy éve szállt ki a digitális vagyonkezelési szektorból, amikor eladta saját, Nagy-Britanniában üzemelő UBS Smart Wealth platformját. Annak idején azzal indokolták ezt a döntést, hogy a felület limitált rövid távú előnyöket kínált, a jelek szerint azonban kellően sokat változott azóta a piac ahhoz, hogy átértékeljék álláspontjukat. A SmartWealth szellemi tulajdonát egyébként a SigFig brit vagyonkezelési startup vásárolta fel, ami bankoknak (pl. Santander) hoz létre robot-tanácsadói platformokat. A mostani ügylettel a UBS ismét beléphet a digitális vagyonkezelői arénába és ígéretes helyzetből kezdheti meg újbóli tevékenységét. A Wealthfront részéről is érthető az ügylet, a vállalat 2017 óta küzdött régóta tervezett IPO-jának lebonyolításával, a friss hír értelmében ezt a kérdést lezártnak tekinthetjük. 

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.