Ilyen volt a Kanapé Pitch 49

Tegnap délután lezajlott a Tőkeportál Kanapé Pitch nevű eseménysorozatának 49. alkalma. A Kanapé Pitch vendégei ezúttal dr. Kozma Andrea, a CEU InnovationsLab igazgatója és Suppan Márton, a Peak Financial Services alapító-vezérigazgatója voltak. A bő egy órán át tartó beszélgetésben szó esett a hazai startup ökoszisztéma jellegzetességeiről és bemutatkozott néhány ígéretes projekt is.

A kockázatvállalás elengedhetetlen a sikerhez, ez a startupok körében különösen igaz dr. Kozma Andrea szerint. Kozma az iLab révén a hazai startup szcéna egyik legjelentősebb inkubátor programját vezeti, a beszélgetés során saját tapasztalatok alapján osztotta meg nézeteit a jelenlegi helyzetről. A siker kulcsaként a változtatásra való hajlandóságot is elsők között említette meg. Számos olyan sikeres startup céget ismerünk, amely eredetileg teljesen más úton indult el, de menetközben néhány drasztikus váltással megérkeztek a megfelelő útra. 

A fentiek miatt a startup alapítók általában olyan emberek, akik nem csupán kiemelkedő képességekkel rendelkeznek, de emellett rendkívül kreatívak és képesek nagy kockázatokat vállalni. A tartós eredményességhez elengedhetetlen ez az attitűd, ami sokak számára kizárja a startup közeget, mint ideális célpontot. Kozma szerint azonban elegendő sikersztori van már a magyar piacon ahhoz, hogy az újonnan indulók találjanak inspirációt. Példaként a chatbot fejlesztéssel foglalkozó Talk-a-bot és a befektetőket a brókerekkel összekötő Brokerchooser neve hangzott el. A jelek szerint a hazai közeg valóban éledezik, a CEU InnovationsLab igazgatója szerint jelenleg 5-6-szoros túljelentkezést tapasztalnak inkubátorprogramuk összeállításakor. 

A másik vendég, Suppan Márton az alapítók szemszögéből közelítette meg a témát. A Peak 2013-as alapításakor még nem voltak magyar inkubátor programok, ami szerinte kifejezetten előnyös helyzetbe hozza a mostani indulókat. A megújulás fontosságát Suppan saját bőrén is tapasztalta: a Peak annak idején prepaid kártya szolgáltatóként kezdte meg működését. A saját szolgáltatások köre azóta infrastruktúra szolgáltatóként kínált neobanki megoldásokkal bővült, a vállalat pedig mostanra egy kutató- és tanácsadó, valamint média üzletággal is rendelkezik. 

A szűk körű beszélgetést követően három hazai startup pitchét tekinthették meg az esemény résztvevői. Jelen volt a Sztárüzenet, ami a lakosságnak teszi lehetővé, hogy személyre szabott üzeneteket rendeljenek kedvenc hírességüktől. Őket az innovatív hegesztési megoldások és szolgáltatások kínálatával foglalkozó Sirius követte. A vállalat innovatív technológiájának köszönhetően a szegmens legkorszerűbb szereplőivel is képes lehet felvenni a versenyt. Végezetül a Recash, Magyarország első cashback szolgáltatója mutatkozott be. 

A Kanapé Pitch 49. alkalma ezen a linken megtekinthető.

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.