BNPL kártya a Klarnától Nagy-Britanniában

BNPL kártyát dob piacra az Egyesült Királyságban a Klarna, így az ügyfelek a hagyományos, fizikai boltokban is kényelmesen vehetik igénybe a BNPL fizetési módot. A kártya két színben, feketében, valamint a Klarna klasszikus rózsaszínében érhető el. A kártya lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy a vásárlást követő 30 napban bármikor fizessenek, a tervek szerint hamarosan újabb opciók is megjelennek majd a szolgáltatásban. 

Alex March, a Klarna nagy-britanniai vezetője szerint “a fogyasztók nemet mondanak a hiteltermékekre, melyek két számjegyű kamatot számítanak fel és lehetővé teszik a visszafizetés hosszabb idejű elhalasztását. Az olyan online vásárlások esetén, ahol észszerű hitelhez folyamodni, a buy now pay later lett a fenntartható alternatíva, amely nem számít fel kamatot és egyértelmű ütemet szab a törlesztésnek. A Klarna Card elindítása Nagy-Britanniában az offline világba hozza el ezeket az előnyöket és a vásárlók rendelkezésére bocsátja a BNPL-lel járó kontrollt és transzparenciát minden bolti vásárlásukhoz.”

A Klarna Card eddig Németországban és Svédországban volt elérhető, ezekben az országokban nagyjából 800 ezer fogyasztó rendelkezik vele, míg a brit várólistára eddig 400 ezren iratkoztak fel. Az igénylések elfogadása előtt végrehajtanak majd egy rövid hitelellenőrzést, illetve feltétel lesz az is, hogy az igénylő már egyszer használta a Klarnát és időben vissza is fizette a szükséges összegeket. A tervek között szerepel egyébként a kártya elérhetővé tétele az Egyesült Államokban is. 

A Klarna nagy-britanniai vezetőjének szavai nagy optimizmusra utalnak, ami nem is alaptalan, hiszen a BNPL volt 2021 egyik legerősebb trendje, a mi évzáró kiadványunkban, a Fintech Sparksban pedig egyenesen az 1. helyre soroltuk be a meghatározó trendek között. Ennek ellenére a BNPL kapcsán is hallhattunk már kevésbé biztató hírekről, sok fogyasztó például nincs tisztában vele, hogy egy hiteltermékről van szó, a visszafizetés hiányában pedig hitelbesorolásuk is csökkenni fog. A szolgáltatók nagy része pedig számít fel kamatokat, a hosszabb futamidejű konstrukciók esetén ezek mértéke jelentős lehet. A BNPL erős pozícióba került az elmúlt években, hiszen hatalmas népszerűségre tett szert, ugyanakkor szükség van az említett akadályok áthidalására is a tartós sikerek érdekében. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.