Márciusi fintech körkép

Fokozott aktivitás volt megfigyelhető márciusban is a fintech szektorban. A tőkebevonások száma a februári rekordhoz képest mérsékelten esett ugyan (277-ről 255-re), ez azonban még mindig a második legmagasabb érték, amit valaha feljegyeztek. Látványosan pörög az open banking piac: az Apple és a Samsung is újdonságokról számolt be. Számos hagyományos pénzintézetet jelentett be izgalmas kezdeményezést. A kriptovaluták növekvő adaptációja pedig egyre markánsabb trenddé formálódik.

Míg februárban két szereplő is legalább egymilliárd dollár forrást vont be, addig a legnagyobb tőkeemelés ezúttal 550 millió dollár (azaz nagyjából 180 milliárd forint) volt. A szektor érettségéről rengeteget elárul, hogy ennél szinte minden hónapban volt nagyobb tőkebevonás tavaly.

A legnagyobb összegű plusz tőkéhez a Ramp jutott márciusban. A New York-i székhelyű fintech egy pénzügyi automatizációs platformot kínál vállalati ügyfeleinek, amelyek a színvonalas megoldások segítségével gyorsabban és kényelmesebben végezhetik el pénzügyi és adminisztratív teendőiket. A tranzakcióval a Ramp értéke 8,1 milliárd dollárra emelkedett.

Nem panaszkodhattak az Acorns alapítói sem, hiszen a vállalat 300 millió dollár friss tőkéhez jutott befektetőitől. A cég digitális befektetési és megtakarítási termékeket kínál ügyfeleinek, akiket a tudatos vagyonkezelésben és pénzügyi pozíciójuk stabilizálásában igyekszik támogatni. A kaliforniai székhelyű fintech korábban tőzsdére készült, az év elején bejelentette azonban, hogy erre a lépésre még jó ideig várni kell. Ezt sokan aggasztó jelként értékelték az Acorns jövőjére nézve, a tőkebevonás híre azonban cáfolta ezeket a véleményeket. A vállalat piaci értéke jelenleg közelíti a 2 milliárd dollárt.

A havi tőkeemelések képzeletbeli dobogóján a Roofstock volt a harmadik – a március teljes amerikai dominanciát hozott tehát e körben. Az itthon nem igazán ismert fintech online piacteret működtet, ahol a felhasználók lízingelt lakóotthonokban vásárolhatnak részesedést, amelyek értéke valós időben leköveti az ingatlanok piaci értékét. A Roofstock emellett egy hagyományos ingatlanhirdetési platformot is üzemeltet. A vállalat márciusban 300 millió dollárhoz jutott banki hitelek formájában.

A bigtechek hisznek a nyílt bankolásban

Az Apple március második felében jelentette be, hogy 150 millió dollárért felvásárolta a Credit Kudost. A londoni székhelyű fintech open banking szolgáltató, elsősorban a tranzakció- és hiteltörténet alapján végez hitelminősítést, megoldásait infrastruktúra szolgáltatói modellben bocsátja a hagyományos pénzügyi szereplők rendelkezésére. Elsőre mind a szolgáltatás jellege, mind a földrajzi elhelyezkedés alapján meglepő, hogy az Apple választása éppen erre a vállalatra esett. A fintech elemzők szerint azonban a Credit Kudos technológiáját számos módon hasznosíthatja majd a bigtech.

Erre lehet jó példa az Apple saját hitelkártyájának brit piacon való bevezetése. Az Apple Card jelenleg csak az USA-ban érhető el, a Credit Kudos szolgáltatásai révén azonban a szigetországban is hatékonnyá válhat a hitelképesség ellenőrzése, ami megteremtené az alapját a bővítésnek ebbe az irányba.

Hasonló érvek alapján számítanak egyesek az Apple részletfizetéses (Buy Now, Pay Later – BNPL) megoldásának bevezetésére Nagy-Britanniában. Ez egy hosszabb távú cél lehet ugyanakkor, hiszen az Apple Pay Later névre hallgató szolgáltatás még egy országban sem érhető el, az pedig szinte borítékolható, hogy az USA-ban debütál majd.

A kétségekkel együtt a Credit Kudos akvizíciójával az Apple újabb pénzügyi területen jelent meg, ami egyértelműen jelzi: komoly ambíciókat dédelget az amerikai óriás a pénzügyi szolgáltatások kínálatának bővítésében.

A Samsung pénzügyi területen ritkán hallat magáról, de márciusban a dél-koreai vállalat is szolgáltatott beszédtémát: megállapodott a Moneyhubbal. A brit fizetési szolgáltatóval együttműködve a Samsung open banking alapú fizetéseket tesz majd lehetővé önkiszolgáló termináljainál.

A Samsung terminálok gyorséttermekben, kisboltokban, stadionokban és egyéb vendéglátó egységekben érhetők el. A Moneyhub technológiájával ezeknél a kártyaadatok megadása nélkül lehet majd fizetni: egy, a rendszer által generált egyedi QR-kód beolvasását követően kiválasztva a preferált fizetési módot. Az utalás azonnal végbemegy, így a kereskedők is jól járnak, a vásárlók pedig gyorsabban és biztonságosabban fizethetnek.

A nyílt bankolás (amely a fintechek számára elérhetővé teszi a hagyományos banki adatokat) pontosan erről kell, hogy szóljon. A fogyasztók egy korábban hosszadalmas pénzügyi folyamatot gyorsan és kényelmesen végrehajthatnak a modern technológiák révén.  

Megdorgálták a brit nagybankokat

Míg a bigtechek lelkesedése látványos a nyílt bankolás irányába, addig egyes pénzintézetek egyelőre alulmúlják a várakozásokat. A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) levélben figyelmeztette a Barclays-t és Lloyds-ot. A bankok pontatlan és hiányos adatokat közöltek a harmadik feles (fintech) szolgáltatókon keresztül is elérhető szolgáltatásaikról. Érdemes ugyanakkor itt kiemelni, hogy a brit Open Banking előírások az egész világon a legkifinomultabbak. A nagybankoknak kötelességük pontos, átfogó és aktuális adatokat közölniük a kapcsolatot biztosító API-kon keresztül igénybe vehető szolgáltatásokról, hogy a harmadik feles szolgáltatók alkalmazhassák azokat.

A Barclays tizenhárom alkalommal publikált pontatlan adatokat. A vétségek között volt az elérhető ATM-ek számának túlbecsülése, valamint a kis- és középvállalatok (kkv) számára elérhető hiteltermékek kamatainak hibás megadása. A Lloyds hasonló hibákat vétett összesen tíz esetben.

A CMA szerint az ilyen típusú mulasztások lassítják a nyílt bankolás terjedését, és megfosztják a fogyasztókat a színvonalas, személyre szabott szolgáltatások előnyeitől. Hiába áll tehát az élen Nagy-Britannia, a pénzintézeteknek sokat kell még tenniük az innováció elősegítése érdekében.

Jó példák is vannak az inkumbensek között

Míg a nyílt bankolás terén sok lemaradása van a hagyományos (inkumbens) piaci szereplőknek, addig több fintech trend lekövetésében egyre inkább jeleskednek a legnagyobb szereplők. A NatWest jó ideje Európa egyik legnyitottabb bankjának számít, ami a digitalizációt és az innovatív megoldásokat illeti. Nemrég kiderült, hogy idén nyáron a bank saját részletfizetési (BNPL: Buy Now, Pay Later) terméket dob piacra.

A BNPL-hitelezés bevezetésével a NatWest az elsők között reagál az elmúlt évek egyik, ha nem a legerősebb fintech szolgáltatására, amelynek népszerűsége drámai tempóban nő. A NatWest kedvező feltételeket kínál az ügyfeleknek, akik az igénybevétel előtt egy gyors hitelképesség ellenőrzésen is átesnek. A bank szerint erre mindenképp szükség van ahhoz, hogy senki ne kerüljön adósságspirálba. Az inkumbens szereplő feltett szándéka, hogy fejlettebbé és biztonságosabbá tegye a szektort a teljes brit lakosság számára.

Maradunk a NatWest háza táján, hiszen a vállalat egy másik újdonságról is márciusban rántotta le a leplet: a kkv-ügyfelek hamarosan egy ingyenes karbonkalkulátorhoz férhetnek hozzá bankjuk jóvoltából. A karbonkalkulátor megmutatja a vállalatoknak a tranzakcióik által kiváltott szén-dioxid-kibocsátás mértékét és segít nekik karbonlábnyomuk csökkentésében. A megoldás a CoGo új-zélandi fintech technológiájára épül.

A NatWest piacvezetőnek számít Nagy-Britanniában a kkv-szegmensben, így a karbonkalkulátor többmillió ügyfélhez juthat el hamarosan. A hangzatos ígéretek helyett pontosan így képzeljük el az ideális banki fellépést a klímaváltozással szemben.

A kripto minden pénzügyi szereplő fantáziáját megragadja

A kriptovaluták adaptációja februárhoz hasonlóan ezúttal is gyors tempóban folytatódott. A területen aktív szereplők között találunk bankot, neobankot és bigtech vállalatot is.

Az inkumbensek közül a Santander állt elő a legérdekesebb megoldással. A bank Argentínában kínál kripto token fedezetű mezőgazdasági hiteleket farmereknek. A konstrukció lényege röviden az, hogy a farmerek minden tonna mezőgazdasági áru beszolgáltatása után digitális tokeneket (érméket) kapnak. Ezek aztán pénzügyi szolgáltatások, köztük hitelek igénybevételére is fordíthatók. A konstrukciót a mezőgazdasági árucikkek és termékek tokenizálásával (digitalizálásával) foglalkozó Agrotokennel közösen vezeti be a pénzintézet.

A Goldman Sachs túlzás nélkül történelmet írt március végén. A befektetési bankóriás végrehajtotta az első olyan tőzsdén kívüli kripto ügyletet, amelyben hagyományos bank is részt vett. A tőzsdén kívüli (over-the-counter, OTC) ügyleteket a központosított tőzsdék helyett jellemzően bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók hajtják végre a kriptopiacon. A Goldman Sachs a Galaxy Digitallal között egy bitcoinhoz kötött opciós szerződés jött létre. A pénzügyi eszköz értékét a bitcoin árfolyamának mozgása határozza meg, amennyiben azonban a Goldman Sachs számára kedvező irányba mozdul az árfolyam, a vállalat nem bitcoint kap a Galaxy Digitaltól, hanem a különbözetnek megfelelő összeget fiat pénzben.  (Ebben az esetben dollárban.)

A Dave, Amerika kevés tőzsdén kereskedett neobankjának egyike is látványos lépést tett a kriptovaluták irányába. A fintech nemrég vont be 100 millió dollárt az FTX US-től, az Egyesült Államok egyik legnagyobb kriptotőzsdéjétől. A befektetés mellett a felek számos közös szolgáltatás kialakításában terveznek együttműködni. Máris belengették, hogy a neobank ügyfelei hamarosan digitális eszközökkel is tranzaktálhatnak majd a mobilappban. A Dave filozófiájának alapja a demokratizálódás elősegítése a pénzügyi területen, és a kiszolgálatlan rétegek színvonalas megoldásokkal való ellátása. Ehhez a küldetéshez kiválóan passzol a nyitás a kripto világ felé.

Végezetül a világ egyik legfontosabb technológiai vállalatának legújabb befektetését is meg kell említeni: a Microsoft részesedést szerzett a Consensysben, amely Ethereum alapú blockchain infrastruktúra és alkalmazások fejlesztésével foglalkozik. A vállalat égisze alá tartozik például a Metamask, az egyik legnépszerűbb kriptotárca-szolgáltatás. A Consensys összesen 450 millió dollárt vont be márciusban. Ezt az összeget főleg termékfejlesztésre, a Metamask külsejének megújítására, valamint NFT fejlesztésre fordítja majd a vállalat. A befektetéssel a Microsoft egyértelműen jelezte, nem szeretne kimaradni a rohamtempóban növekvő terület jövőjéből.

Mindenki a blockchainre és a kriptovalutákra figyel

Az orosz-ukrán háború eszkalálódása és az azt követő szankciók ismét a figyelem középpontjába emelték a kriptovalutákat. Egyes adatok arra engednek következtetni, hogy az orosz oligarchák nagy része rendelkezik kriptoeszközökkel és félő, hogy amint lehetőségük adódik arra, vagyonuk kriptovalutába való átváltásával igyekeznek megkerülni a szankciókat. Kulcsfontosságú időszak jön tehát ezen a területen. A digitális eszközök jövőjét ugyanis biztosan negatívan érintené, ha kiderülne, alkalmasak a szankciók elkerülésére, ezáltal gyengítik a nyugati hatalmak fellépését.

Amerikában már csak emiatt is nagy érdeklődés övezte a kriptovalutákkal és a digitális jegybankpénzekkel kapcsolatos március első felében kiadott rendeletet. A végeredmény egyelőre a vártnál nyitottabb fellépésre utal. A rendelet ugyanis – noha prioritásként kezeli a fogyasztók védelmét és a visszaélések kiküszöbölését – egyértelmű kísérletet jelent arra, hogy az USA legyen az első számú hatalom a piacon. A jövőben a kriptoeszközök szabályozása konzisztensebbé és részletesebbé válik az eddigiek alapján, de nem született a kriptovaluták jövőjét veszélyeztető intézkedés.

A rendelet az amerikai digitális jegybankpénz létrehozását is sürgeti, az USA központi bankjának szerepét betöltő a Federal Reserve-t pedig részletes kutatásra és az implementációs tervek kidolgozására szólította fel a témában. Egyértelműnek tűnik, hogy az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel Kína vezető szerepét ezen a fronton és magához kívánja ragadni a domináns pozíciót. Kínában egyébként már bevezették a digitális jüant, így érthető a lépéshátrányban lévő amerikai fél fellépése.

Ezen a területen egy magyar fejleményről is beszámolhatunk: március 8-án létrejött a Blockchain Koalíció, amelynek célja a blockchain technológia nemzetgazdasági szerepének növelése, valamint a jó gyakorlatok átadása. A koalíciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont hívták életre. Az alapítók szerint Magyarország fontos szereplője lehet a blockchain technológiát érintő innovációknak a közép-európai régióban. A prioritások között szerepel a kutatás-fejlesztési és szolgáltatásfejlesztési tevékenységek támogatása és a lakosság edukálása a témában. A Blockchain Koalíció elnöki posztját Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöketölti be.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a külföldi piacok legsikeresebb üzleti megoldásaival, kitérünk továbbá ezek hazai megvalósíthatóságára is. A hónap első napjaiban közleményben értesítjük a pénzügyi sajtó szereplőit a legfrissebb trendekről és fejleményekről. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.