Vállalati karbonkövetés a NatWest jóvoltából

Tavaly júliusban vezette be mobilalkalmazásába karbonkövetési szolgáltatását a NatWest, mellyel lakossági ügyfeleit igyekezett környezettudatosságra ösztönözni. A brit bank mostantól vállalati ügyfelei számára is elérhetővé teszi a szolgáltatást.

Az új-zélandi Cogo technológiájára épülő megoldás a felhasználók költéseihez szén-dioxid-kibocsátási értékeket párosít és ezáltal határozza meg karbonlábnyomukat. A NatWest közvetítésével több millió kis- és középvállalatot érhet el a zöld pénzügyi termék.

Maga a karbonkalkulátor az ingyenesen letölthető Carbon Tracker alkalmazáson keresztül használható. Az ügyfeleknek csak össze kell kötniük az alkalmazást vállalati számlájukkal, utána minden tranzakciójuk után megkapják a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást.

A megoldás segítségével kinyert adatok lehetővé teszik, hogy a vállalati ügyfelek céltudatosan csökkentsék a működésükhöz kötődő, könnyen elhagyható kibocsátást, ezáltal is elősegítve egy környezettudatos társadalom kialakítását.

Az alkalmazást főleg szállítási, mezőgazdasági vagy ipari területen tevékenykedő vállalatoknak szánják. A bank tapasztalatai alapján ezek azok a kritikus szektorok, ahol azonnali pozitív hatást lehet elérni. Ettől függetlenül az alkalmazást minden vállalkozásnak ajánlják.

„Mivel miénk az Egyesült Királyság legnagyobb vállalati üzletága, tudjuk, hogy számos KKV bizonytalan afelől, hogy hogyan kezdje meg fenntarthatósági útját. Sokuknak nincs elég ideje vagy erőforrása környezeti hatásuk felmérésére.” – nyilatkozott Andrew Harrison, a NatWest vállalati üzletágának vezetője.

Ez a tapasztalat vehette rá a bankot, hogy iránymutatást adjon a KKV szegmensnek. A lakossági ügyfelek közül 150 ezer ember vette igénybe már a karbonkalkulátort 2021 novembere óta. Remélhetőleg a vállalati megoldás is legalább ennyire népszerű lesz.

Forrás: AltFi

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.