Belép a BNPL szektorba a NatWest

Nagy-Britannia egyik legnagyobb bankja, a NatWest bejelentette, hogy saját BNPL terméket dob piacra az idei nyáron. Ezzel a NatWest lesz az első brit inkumbens, amely saját megoldással lép be az alternatív hitelezési szektorba. 

A bank azt ígéri, hogy fejlettebbé és biztonságosabbá teszi a szektort, amivel vélhetően a szolgáltatással kapcsolatos aggályokra reagál. Több felmérés igazolta, hogy a BNPL-t igénybevevő fogyasztók jelentős része nincs tisztában azzal, hogy hitelterméket vesz igénybe. Így sokan hajlamosak túlköltekezni, ezáltal adósságspirálba taszítva magukat. A helyzet miatt várhatóan hamarosan szigorúbb szabályozás alá kerül a BNPL szektor Nagy-Britanniában. 

A NatWestnek olyan szolgáltatók termékeivel kell majd versenyeznie, mint a Klarna, a Clearpay, vagy épp a Laybuy. Az Equifax kutatása szerint 2021 első tíz hónapjában több mint 2,5 millióan vettek igénybe életükben először BNPL szolgáltatást. A szektor tehát intenzív bővülést tapasztal, így nem meglepő, hogy a bank is jövedelmezőnek találta a csatlakozást. 

A bank szolgáltatása szinte minden Mastercard elfogadóhelyen elérhető lesz. Először a NatWest ügyfeleknek válik majd elérhetővé, később azonban a bankcsoport többi tagjának (RBS és Ulster Bank) kliensei is igénybe vehetik. “Jelentős kereslet mutatkozik a BNPL szolgáltatások iránt, mi pedig elkötelezettek vagyunk amellett, hogy jobbá és biztonságosabbá tegyük ezt a területet,” – nyilatkozta David Lindberg, a NatWest lakossági banki részlegének CEO-ja. 

A bank azt ígéri, gondoskodik arról, hogy a hitelek kedvező feltételekkel rendelkezzenek. A BNPL hitelek kihelyezése előtt a NatWest hitelminősítést és -ellenőrzést végez, hogy garantálja az ügyfelek fizetőképességét. Továbbá a tranzakciókra minden olyan védelem vonatkozni fog, amit az ügyfelek egy teljes körűen szabályozott banktól várnának. A BNPL konstrukciók pontos visszafizetési ütemét a bank nem jelentette be.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.