Open banking fintechet vásárol fel az Apple

Piaci értesülések szerint az Apple felvásárolta a brit Credit Kudost. Az ügylet nem egyedülálló, ugyanis az elmúlt évben már többször akviráltak európai open banking startupokat amerikai technológiai vállalatok.

A felvásárlást elvileg már a hét folyamán véglegesítették. A Credit Kudost 150 millió dollár környékére árazták be. A híresztelések informális forrásokból érkeztek, azonban az Apple reagált a CNBC megkeresésére a témában. Szóvivőjük nyilatkozata alapján jellemző a vállalatra, hogy kisebb technológiai cégeket vásárol fel, azonban az ügyletek mögötti terveket nem hozzák nyilvánosságra. Ennek fényében igazak lehetnek az akvizícióról szóló hírek.

Joggal merül fel a kérdés: mit adhat a Credit Kudos az Apple-nek? Először is a Credit Kudos egy open banking startup, amely banki adatok alapján kínál hitelminősítési szolgáltatásokat. Főleg tranzakciós és hitelezési adatokból állítanak össze hitelminősítési pontszámokat (credit score). Hitelező ügyfeleik a startup felületeihez kapcsolódva gyorsabb hitelbírálatot, fejlettebb kockázatkezelést és magasabb elfogadási arányokat érhetnek el – állítja a Credit Kudos.

Jelenleg nem egyértelmű, hogy a startup szolgáltatásai hogyan illenek bele az Apple üzleti stratégiájába. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az Apple Card elnevezésű hitelkártya-szolgáltatás kapcsán lehet szerepe a hitelminősítési megoldásoknak. Az Apple Card 2019-ben került piacra az Egyesült Államokban. Kibocsátásában a Goldman Sachs segíti az Apple-t.

Az Apple mellett a Visa és a Mastercard is vásárolt már fel európai open banking startupot. A Visa tavaly júniusban jelentette be, hogy 1,8 milliárd eurót fizet a svéd Tinkért, miután az amerikai Plaiddel tervezett ügylete nem teljesült be. A tranzakciót idén márciusban tudták véglegesíteni. A Mastercard tavaly ősszel emelte be portfóliójába a dán Aiiát. Európában az egyik legkedvezőbb a szabályozói környezet az open banking technológia számára. Így nem meglepő az sem, hogy az amerikai óriásvállalatok a helyi piacokon keresnek innovatív startupokat.

Forrás: CNBC

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.