Nem áll meg a leggyorsabban növekvő brit tech cég

Nagy-Britannia újgenerációs elszámolási és beágyazott banki platformja, a ClearBank 175 millió fontot vont be tőkebevonási körében. A ClearBank Nagy-Britannia első zsíróbankja az elmúlt 250 évből. A befektetést a vállalat a globális terjeszkedésre fordítja majd.

A zsíróbankok (angolul clearing banks) legfontosabb feladatának a bankközi pénzügyi elszámolások felügyelete és irányítása számít. Ebből a kulcsfontosságú szerepből fakadóan a zsíróbankok tipikusan magas kapitalizációval (tőkeerősség, magas likviditás) rendelkeznek, amit a szabályozások is megkövetelnek tőlük. A hivatalos definíció szerint zsíróbankok “a pénzintézetek számára végeznek fedezetellenőrzéssel egybekötött számlakiegyenlítéseket és -jóváírásokat. Ez lehetővé teszi, hogy a bankok csak az egymással szembeni tartozásaik és követeléseik egyenlegét fizessék ki.”

A ClearBank gyorsan sikeressé tudott válni a területen. A Deloitte 2021 UK Technology Fast 50 felmérés szerint ugyanis a leggyorsabban növekvő brit technológiai cégről beszélhetünk esetükben. A Clearbank több, mint kétszáz pénzintézetet és fintechet szolgál ki megoldásaival, akik összesen 13 millió bankszámlát tartanak kezelésük alatt, melyek összegyenlege 3 milliárd font fölé tehető. Az ügyfelek névsorában megtalálhatók olyan patinás fintechek, mint a Tide, a Coinbase, a Chip és az OakNorth Bank.

A friss tőke segítségével felgyorsulhat a kitűzött célok elérése. A ClearBank szeretné egyetlen API-n keresztül kiszolgálni a pénzintézeteket és a más területről érkező szereplőket felhőalapú beágyazott banki platformjának segítségével. A pénzből természetesen jutni fog a termékpaletta bővítésére is, hiszen fontos, hogy a terjeszkedéssel párhuzamosan sikeres ügyfélakvizíciót tudjanak végezni a nemzetközi piacokon. 

“Bevételeink növekedése igazolja a 2017-es indulás óta megszerzett lendületünket. Ez a potenciál és a banki szolgáltatásokra gyakorolt transzformatív hatásunk az ami lehetővé tette, hogy biztonságos, egyszerűen beágyazható banki megoldásokat kínáljunk díjnyertes bankoknak, fintecheknek és kormányzati szerveknek egyaránt.  A következő előttünk álló kihívás az, hogy ezt az innovációt globálisan is elérhetővé tegyük,” – fogalmazott Charles McManus, a ClearBank CEO-ja.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.