Kriptomérföldkő az amerikai bankszektorban

A Goldman Sachs az első egyesült államokbeli nagybank, amely tőzsdén kívül bonyolított le egy kriptovaluta ügyletet. A tranzakció másik oldalán a Galaxy Digital, egy technológia-vezérelt pénzügyi szolgáltató vállalat állt.

Az ügylet egy over-the-counter, röviden OTC tranzakció volt. A fogalom tükörfordításban pulton át történő kereskedést jelent, gyakorlatban tőzsdéken kívüli adásvételt jelöl. A központosított tőzsdék helyett bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók teszik lehetővé ezt a típusú kereskedést.

A Goldman Sachs és a Galaxy Digital egy bitcoinhoz kötött opciós szerződést kötött. A pénzügyi instrumentum értéke a bitcoin árfolyammozgásától függ. Amennyiben a Goldman Sachsnek kedvezően alakul az árfolyam, nem bitcoint kapnak a Galaxy Digitaltől, hanem a különbözetnek megfelelő mennyiségű pénzt.

A banknak korábban már volt tőzsdei kriptovaluta ügylete. Tavaly a CME Group bitcoin termékeit vették fel intézményi ügyfeleiknek fenntartott kínálatukba. A mostani, tőzsdén kívüli lépés során azonban több kockázatot vállalt a bank. A tranzakció lebonyolításánál ugyanis saját forrásaikat használták fel ügyfeleiké helyett.

Az ügylet egy óriási fejlemény az amerikai bankszektorban, főleg az intézményi befektetők számára. Számos befektetési alap érdeklődik olyan pénzügyi instrumentumok iránt, amelyek kriptovaluták valódi birtoklása nélkül képesek nagymértékű kriptovaluta kitettséget biztosítani. Az igény mögött befektetési és fedezeti megfontolások is állnak.

A bitcoinhoz kötött opciós szerződések ennek a célnak tökéletesen megfelelnek. A jövőben így a Goldman Sachs jóvoltából egyre több intézményi befektető portfóliójában nőhet meg a kriptovaluta kitettség. Érdekes lesz megfigyelni, hogy más nagybankok is vállalják-e a fokozott kockázatokat, és beállnak-e a Goldman Sachs mellé.

Forrás: CNBC

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.