Visszatért a növekedés útjára az Acorns

Lezárult az Acorns Series F tőkebevonási fordulója, amelyben az amerikai fintech 300 millió dollár friss forráshoz jutott. A digitális befektetési és megtakarítási termékeket kínáló vállalat értéke ezzel 2 milliárd dollár környékére emelkedett. 

Érdekesség, hogy az Acorns az idei év elejéig egy SPAC-kel (speciális rendeltetésű akvizíciós vállalattal) való összeolvadás révén tervezett tőzsdére kerülni. Ez az ügylet 2,2 milliárd dolláros értékeltség mellett juttatta volna tőzsdére a vállalatot, az Acorns azonban januárban annak lemondása mellett döntött. A háttérben a SPAC-ek negatív megítélése áll, hiszen az elmúlt időben megkérdőjeleződött ez ilyen típusú vállalatok validitása. Ez a helyzet elsősorban olyan kétes ügyletek miatt alakult ki, melyekben szándékosan a valósnál nagyobb értéken ment végbe egy-egy vállalat tőzsdei bevezetése. 

“A piacok nagyon volatilissé váltak. A SPAC piacokkal kapcsolatos aggályok miatt nem szerettük volna, ha a vállalatok egy olyan csoportjához sorolnának minket, akik szándékosan túlértékelik saját magukat,” – nyilatkozta Noah Kerner, az Acorns vezérigazgatója a CNBC-nek. A vállalatvezető kijelentette, hogy a tervek között továbbra is szerepel a tőzsdére jutás, ezt azonban végül a hagyományos IPO módszerrel fogják kivitelezni. Az Acorns az év végéig kénytelen lesz 17,5 millió dollár lemondási díjat fizetni a tervezett SPAC partnernek, a Pioneer Mergernek.

Az Acorns 2014-ben kezdte meg szolgáltatásainak kínálatát. Az appot mostanra több, mint négymillió fizető ügyfél használja. A kliensek automatikus befektetéseket hajthatnak végre, amit a debit- és hitelkártyás vásárlásaik végösszegének felkerekítésével tesz nekik lehetővé az Acorns. A felkerekítéskor létrejött különbözetet automatikusan elhelyezik a felhasználók által preferált befektetési portfóliókban. A kínálatban ESG kompatibilis alapok is szerepelnek. Lehetőség van továbbá a nyugdíj megtakarítások befektetésére és a gyerekek nevében indított befektetési számlák létrehozására is. 

A termékpalettában megtalálható még egy befektetési és megtakarítási megoldásokkal felszerelt folyószámla. Az ügyfelek emellett extra pénzt kereshetnek a vásárlások, illetve az álláskeresés során. A jutalmakat egy Google Chrome böngésző bővítményen keresztül szerezhetik meg egy cashback szerű logikát alkalmazó rendszerben. 

Az Acorns nagy hangsúlyt fektet a felhasználók edukációjára is, hiszen tisztában vannak vele, hogy a pénzügyi ismeretek megléte alapfeltétele a sikeres befektetésnek és megtakarításnak. Ennek megfelelően pénzügyi alapokat és hasznos tanácsokat adnak át az ügyfeleknek blogposztok és cikkek formájában.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.