Kripto fedezetű mezőgazdasági hitelek a Santandernél

A Santander blockchain alapú tokenek által fedezett hiteleket kínál farmereknek Argentínában. A hiteleket az Agrotokennel együttműködésben dobják piacra. Az Agrotoken a világ első vállalata, amely a mezőgazdasági árucikkek, termékek tokenizálásával foglalkozik. A hitelek fedezeteként ennek megfelelően tokenizált mezőgazdasági termékek szuperálnak majd.

Egy pilot program már meg is kezdődött a helyi termelők részvételével. A résztvevő farmerek kukoricából, szójababból vagy búzából álló készleteiket reprezentálhatják a blockchainen digitális tokenek formájában. Ezek a tokenek adják a felkínált hitelek fedezetét, így közvetve mezőgazdasági termékek által fedezett hiteleket biztosít a Santander és az Agrotoken.

Minden token egy tonnányi árut jelképez, amit a farmer eladott és eljuttatott egy nagykereskedésnek. Minden tonna árut, amihez egy tokent rendelnek, egy Proof of Grain Reserve tanúsítvánnyal is ellátják. A rendszer az Agrotoken elmondása szerint 100 százalékos transzparenciát, biztonságot, decentralizációt és ellenőrizhetőséget tesz lehetővé – így garantálják, hogy minden token mögött valós készletek állnak. 

Amint a farmerek hozzájutnak a digitális eszközökhöz, az agrotokenek alkalmassá válnak  különböző tranzakciók kivitelezésére, ideértve a hitelek felvételét. A tranzakciók során mindig figyelembe veszik a nyersanyagok valós idejű árát, amit a Matba Rofex kereskedési platform releváns indexei alapján határoznak meg.

“Ez az első alkalom, hogy egy pénzügyi platform a blockchain technológia és a kriptoeszközök segítségével bővíti a mezőgazdasági hitelezési piacot és teszi lehetővé a farmereknek üzleti potenciáljuk felszínre hozatalát” – nyilatkozta Fernando Bautista, a Santander Argentina mezőgazdasági üzletágának vezetője.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.