Kriptofelügyelet és digitális valuta jön az USA-ban

Új kormányrendeletet adott ki a Fehér Ház a kriptovaluták felügyeletével kapcsolatban. A rendeletben arra sarkallják az egyesült államok központi bankját (Federal Reserve), hogy gyorsítsa fel a központi banki digitális valutákban (CBDC-k) rejlő lehetőségek felderítését.

A rendelet nemzeti szintű politikát igyekszik megteremteni a digitális eszközökkel kapcsolatban. Az alterületek közül hatot jelöltek meg prioritásként, ezek az alábbiak: a fogyasztók és a befektetők védelme; a pénzügyi stabilitás; az illegális finanszírozás; az USA vezető szerepe és gazdasági versenyképessége a globális pénzügyi rendszerben; pénzügyi inklúzió; és felelősségteljes innováció. 

“Tisztában vagyunk vele, hogy a múltban a pénzügyi innováció nem eléggé segítette a dolgozó családokat, ehelyett az egyenlőtlenségek és rendszerszintű pénzügyi kockázatok növekedését eredményezte. Ez még fontosabbá teszi, hogy robosztus fogyasztói és gazdasági védelem mellett folytatódjon a digitális eszközök fejlesztése.” – jelentette ki egy közleményben Brian Deese, a National Economic Council igazgatója és Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó. 

A rendelet fontos célként jelölte meg az amerikai központi banki digitális valutával kapcsolatos kutatást-fejlesztés megkezdését. A kormányzatnak hamarosan fel kell mérnie a digitális valuta létrehozásához szükséges technológiai infrastruktúrát és egyéb kapacitásokat. A központi banknak is folytatnia kell a kutatási, fejlesztési és értékelési tevékenységét. Ennek részeként a Federal Reserve rövidesen kidolgoz majd egy tervet, ami a fejlesztéshez szükséges kormányzati támogatásra tesz javaslatot.

Egyértelműen látszik, hogy az USA egyszerre lát fenyegetést és lehetőséget a digitális eszközök feltörésében, erre pedig minden oka meg is van. A központi banki digitális valuta fejlesztése több országban is prioritás jelenleg, Kínában pedig már be is vezették a digitális jüant. A nemzetközi vezető szerep megőrzése mellett a stablecoinok háttérbe szorítása is magyarázhatja a lépés priorizálását. A kriptoeszközök felügyelete pedig érthető módon mindenütt kulcskérdéssé vált az elmúlt években. A kriptovaluták orosz-ukrán háborúban betöltött szerepe alighanem befolyásolja majd a szabályozás szigorúságát. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.