Folytatja az elbocsátásokat a Klarna

A svéd BNPL-óriás, a Klarna alig négy hónappal azután, hogy alkalmazottainak 10 százalékát már elbocsátotta, újabb elbocsátásokat jelentett be.

Az elbocsátásokról Camilla Giesecke, a Klarna operatív igazgatója (COO) videóhívásban tájékoztatta a személyzetet – írja a Fintech Futures a svéd SvD hírportálra hivatkozva.

A „buy now, pay later”, magyarul „vásárolj most, fizess később” fizetési szolgáltatás egy hitelezési újítás a fintechek világából, amely az online vásárlási szférában vetette meg a lábát. A BNPL lényege, hogy a szolgáltatáson keresztül hitelre vásárolhatnak a fogyasztók: a vásárlás végösszegét később kell kifizetni egy összegben, vagy egyenlő törlesztőrészletekre bontva.

Az 500 alkalmazottat megszólító Giesecke elmondta, hogy a Sifted jelentése szerint a BNPL-cégnek további csökkentéseket kell végrehajtania a részlegeken, beleértve az IT-t és a toborzást.

A Klarna is megerősítette a híreket

Az újabb létszámleépítést a svéd cég is megerősítette. A Klarna azt állítja, hogy világszerte kevesebb mint 100 alkalmazottat érint a leépítés.

„A nyár folyamán új COO-t neveztünk ki, és természetes, hogy egy új vezető változtatásokat eszközöl. Ez történik most is. A Klarna, mint minden más vállalat, folyamatosan értékeli és módosítja szervezeti felépítését. A kiigazítások azonban gyakran kis léptékűek ahhoz képest, amit idén tavasszal végrehajtottunk, és amelyet a viharos környezet késztetett” – nyilatkozta a vállalat szóvivője.

Illusztráció (forrás: Depositphotos)

Idén májusban a Klarna munkavállalói mintegy 10 százalékát bocsátotta el a folyamatos kihívást jelentő globális gazdasági körülmények miatt.

A legutóbbi létszámleépítésekről szóló hírek két hónappal azután érkeztek, hogy a Klarna értékeltsége óriásit zuhant, miután egy új finanszírozási körben 800 millió dollárt gyűjtött 6,7 milliárd dolláros értékelés mellett.

Az új értékelés csaknem 39 milliárd dollárral alacsonyabb a tavalyi évhez képest.

2021-ben a céget még 45,6 milliárd dollárra értékelték a japán SoftBank által vezetett 639 millió dolláros finanszírozási kört követően.

A világpiaci hanyatlás közepette a vállalat azt mondta, hogy „nem volt immunis a fintech részvények jelentős visszaesésére”.

Bár az elmúlt egy évben óriásit változtak a cég kilátásai, az elbocsátások mellett új fejlesztésekkel is folytatja a már megkezdett útját.

A Fintech.hu korábban cikksorozatban járta körbe a BNPL-modellt:
1. Vásárolj most, fizess később! 
2. A kereskedő fizet! 
3. Pszichológiai faktorok a BNPL sikeressége mögött 
4. Célcsoportok 
5. A piac

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.