Váratlan pofont kapott az Apple pénzügyi újdonsága

Késik az Apple új pénzügyi szolgáltatásának érkezése. A technológiai óriás eredetileg szeptember 12-én vezette volna be az Apple Pay Later névre keresztelt halasztott fizetéses szolgáltatást. Most mégis úgy tűnik, akár tavaszig is csúszhat bemutatkozás. A Pay Latertől sokan azt várják, letarolhatja a globális BNPL (buy now, pay later) szektort, erre viszont egy ideig még biztosan várni kell. 

A nem várt csúszásra technikai és fejlesztéssel kapcsolatos nehézségek miatt került sor – derítette ki a Bloomberg. A vállalat maga még nem jelentette be a hírt, de Mark Gurman újságíró szerint tavaszig is csúszhat a debütálás. Ő márpedig az egyik legmegbízhatóbb forrás az Apple ügyeivel kapcsolatban. 

De mi az a BNPL?

Az Apple Pay Later egy BNPL szolgáltatás. A „buy now, pay later”, magyarul „vásárolj most, fizess később” fizetési szolgáltatás egy hitelezési újítás a fintechek világából, amely az online vásárlási szférában vetette meg a lábát. A röviden csak BNPL-ként emlegetett szolgáltatáson keresztül hitelre vásárolhatnak a fogyasztók, aminek keretében a vásárlás végösszegét később kell kifizetni egy összegben, vagy egyenlő törlesztőrészletekre bontva. Általában 3, 4 és 6 heti vagy havi részletre bonthatók a vásárlások, azonban már kezdenek elterjedni az akár 12 hónapos megoldások is. A BNPL-hitelek jellemzően kamatmentesek, szolgáltatónként azonban változik, hogy van-e késedelmi díj vagy sem.

Az Apple Pay Later hat hetes visszafizetéssel és négy részlettel operál majd. Vásárláskor a végösszeg negyedét kell helyben befizetni, a maradék három negyedet kéthetente kell rendezni. A részletfizetési szolgáltatás az Apple Wallet digitális tárcába ágyazva érhető el, akárcsak a közkedvelt Apple Pay mobilfizetési funkció.

Technikai nehézségek, növekvő kamatok – spekulál a piac

Az eredetileg tervezett, szeptember 12-i bemutatkozás tehát már biztosan nem jön össze. Ez egyébként az iOS 16 és az új iPhone 14 érkezésével is egybe esett volna. Mivel mostmár a féléves halasztás is valószínű, a fintech szektor szakértői elkezdtek spekulálni a háttérben meghúzódó okokkal kapcsolatban. 

Az eredeti forrás, Gurman szerint ugye technikai akadályok léptek fel és a fejlesztés sikeressége is elmaradt a várakozásoktól. Vannak viszont, akik a növekvő kamatkörnyezetet sejtik az ügy hátterében. A Pay Later kamatmentes, hathetes konstrukciókat kínál. Ez tényleg nem optimális úgy, hogy közben az Egyesült Államok központi bankja, a Federal Reserve pár napja ismét növelte a jegybanki alapkamatot. Ráadásul nem zárható ki, hogy ez a tendencia folytatódni fog. Növekvő kamatok mellett alighanem népszerű lenne egy kamatmentes hiteltermék, a pénzügyi megtérülés viszont így rövid távon kizárt.

Nem dőlt össze a világ

A mostani rossz hír ellenére nincs ok különösebb aggodalomra. Az Apple korábban is többször elhalasztotta már egyes termékeinek bemutatását, amikor azt szükségesnek látta. A végeredmény pedig végül általában kiváló volt. Most sincs okunk feltételezni, hogy a csúszás miatt fundamentális gondok lesznek a BNPL megoldással. 

A technológiai cég pénzügyi törekvései továbbra is jól állnak. Az Apple Pay-t már több, mint 500 millióan használják. Nemrég pedig a Mastercardot is megelőzték, ugyanis a szolgáltatás mostanra több, mint hat billió (hatezer milliárd) dollár tranzakciót bonyolít le évente. 

Szintén sikeresnek bizonyult a cég saját hitelkártyájának bevezetése. Noha az Apple Card kapcsán mostanában érkeztek kevésbé jó hírek is – váratlanul nagyok a kezdeti hitelveszteségek – , a megoldás továbbra is nagy népszerűségnek örvend az ügyfelek körében. Elképzelhető, hogy az Apple Pay Later hasonló menetelést produkál majd, de úgy tűnik ezt majd csak 2023 tavaszán kezdheti meg.

(Forrás: Bloomberg)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.