Hivatalos: a befektetők nem kímélték a Klarnát

Már hónapok óta terjednek a híresztelések, miszerint a Klarna értékeltsége óriásit zuhanhat legközelebbi tőkebevonásával. A BNPL óriás Európában az első, a világon pedig a második legértékesebb privát fintech vállalatként kezdte az évet. Azóta viszont 45,6 milliárd dollárról 6,7 milliárd dollárra zuhant az értéke, ami páratlan eddig a fintech szektorban.

Korábban még olyan hírekről lehetett olvasni, hogy a Klarna 30, 15 és 10 milliárd dolláros értékeltségnél tud befektetést szerezni. Ahogy teltek a hetek, úgy csökkentek az összegek. Könnyen meglehet, hogy a tárgyalások valóban ilyen ütemben zajlottak. Azonban még így is boldog lehet a vállalat, ugyanis sok fintech éppen a befektetés hiánya miatt ment csődbe az utóbbi időben.

Pontosan 800 millió dollárnyi tőkét vont be a Klarna – ez az idei év egyik legnagyobb tőkebevonása a fintech szektorban. Így részben érthető, hogy a jelenlegi labilis gazdasági környezetben, ekkora összegért minél nagyobb tulajdonrészt akartak a befektetők, aminek köszönhetően csökkent a teljes értéke a vállalatnak. A befektetés elsősorban az Egyesült Államokbeli terjeszkedésre lesz fordítva, vélhetően azért, mert az amerikai piac járulhat hozzá a legnagyobb mértékben a jövőbeli nyereségességhez.

A Klarna igyekszik megőrizni büszkeségét

A befektetési kör bejelentése során Sebastian Siemiatkowski alapító-vezérigazgató nem győzte kiemelni, hogy mekkora eredményt értek el „feltehetően a legrosszabb körülmények között, amelyek a részvénypiacokat érintik, a második világháború óta.” Részben igaza van, ugyanis a teljes technológia szektorban általánosan zuhannak a részvényárfolyamok és az értékeltségek. Viszont az is közrejátszhat az asszertív kommunikációban, hogy sokan viccet csinálnak a Klarna helyzetéből. Legutóbb Nik Storonsky, a Revolut alapító-vezérigazgatója viccelődött azzal, hogy vállalata képes lenne felvásárolni a Klarnát.

A Klarna mellett a befektetők is igyekeznek védeni pozíciójukat. Michael Moritz, a Sequoia Capital partnere szerint csak egy átmeneti időszakról van szó. Szerinte az általános befektetési attitűd miatt nyomódott le ennyire a vállalat értéke. A BNPL szolgáltató piaci helyzete számos országban erősebb, mint valaha. Moritz azt várja, hogy idővel a többi befektető is újra felismeri a Klarna valódi értékét.

Persze nem is csoda, hogy ezt nyilatkozza. A Sequoia Capital egy jelentős részvényese a Klarnának, és érdeke, hogy minél magasabb legyen a vállalat értéke. Főleg annak fényében, hogy a Sequoia Capital több tech cégre is nagy összegben fogadott, amelyek ugyancsak nehéz időket élnek most. A Unity részvényei 80 százalékot estek legmagasabb árfolyamukhoz képest, a DoorDash részvényei pedig 70 százalékot.

Forrás: AltFi

Qayum Dániel

Borító: Klarna

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.