Rég nem látott mélypontok a fintech tőkebevonásokban

Ismét rendhagyó hetet zártak a fintech szektor tagjai, ami a tőkebevonásokat illeti. Legutóbb arról írtunk, hogy csupa amerikai és brit fintech zárt a dobogón, így a korábbi meglepetések helyét a domináns piacok szereplői vették át. A mostani eredmények más szempontból váratlanok: az első két helyen ázsiai fintech zárt, de a szokásosnál nagyobb dobogóra egy észak-európai ország prominens fintech cége is felkerült. A bevont összegek tekintetében messze ez volt az év leggyengébb hete. 

Az élen az egyesült arab emírségekbeli YAP végzett 41 millió dolláros Series A tőkebevonásával. A fintech egy mobilappon keresztül nyújt digitális banki megoldásokat ügyfeleinek. A szolgáltatás kialakításakor prioritást élvezett az egyszerű, hasznos, mindenki számára közérthető megoldások piacra dobása. Ennek megfelelően az ügyfelek kényelmes fizetési funkciókat, költségelemzéseket érhetnek el, ezáltal csökkenthetik a pénzügyi teendőkre fordított idő mennyiségét és nagyobb költséghatékonyságot valósíthatnak meg. 

A Series A egyébként egy kifejezetten korai finanszírozási körnek számít, általában ez az első jelentős tőkebevonás a vállalatok életében, ha nem számítjuk a kisebb összegű magvető és elő-magvető finanszírozásokat, amelyek jellemzően megelőzik a termékek és szolgáltatások kínálatát. Ha innen közelítjük meg a dolgot, akkor kifejezetten nagy összegről van szó a YAP esetén.

A második helyet egy indiai fintech, az Innoviti foglalja el az eheti listán. Az Innoviti szoftver megoldásokat kínál ügyfeleinek, akik között kereskedők és pénzintézetek egyaránt megtalálhatók, de cél, hogy hamarosan fogyasztókat is támogassanak a hatékony pénzügyi döntések kivitelezésében. A kínált megoldások között szerepelnek a fizetésfeldolgozást, hitelkihelyezést és optimális fizetéskezelést lehetővé tévő szoftverek. A vállalat 25 millió dollárt kapott befektetőitől.

A dobogó alsó fokára ketten is felfértek, hiszen döntetlen alakult ki. Az amerikai Tesorio és az izlandi Lucinity egyaránt 17 millió dollár friss tőkéhez jutottak. A Tesorio platformjának segítségével a manuális követeléskezelési folyamatok nagymértékben automatizálhatók, ezáltal növekedik a vállalat pénzügyeinek kiszámíthatósága és tervezhetősége. A fintech megoldásairól és tőkebevonásáról holnap egy külön cikkben értekezünk.

A Lucinity számára nagy eredmény, hogy izlandi cégként tudott bekerülni a top hármas mezőnybe. A fintech humán központú mesterséges intelligencia (Human AI) segítségével támogatja a bankokat a pénzügyi bűntények megelőzésében és hatékony kezelésében. A tranzakciók folyamatos monitorozása mellett a Lucinity pontos elemzéseket készít az ügyfelekről, így a pénzintézetek holisztikus megközelítésben értelmezhetik a gyanús eseteket. Ez növeli a bűntények lefülelésének esélyét, így a hasonló tettekre készülő szereplőket is eltántorítja a cselekvéstől.

Szembetűnő, hogy az eheti győztes 41 millió dollárt vont be, a dobogóra pedig mindössze 17 milliós tőkebevonással is fel lehetett kerülni. Korábban voltak olyan hetek, ahol egyesek 100 milliós összegekkel is lemaradtak a három legjobb listájáról, most ennek töredéke is elég volt a sikerhez. Túl messzemenő kövekeztetéseket ebből ugyanakkor nem szabad levonni.

Egy hét bőven nem elég nagy minta ahhoz, hogy ezek az eredmények reprezentatívak legyenek, ráadásul a július elejével beköszöntő uborkaszezon a fintech befektetésekre is hatással van. Ennek ellenére figyelni kell a piacra, mert a valódi nehézségek jelenléte könnyen tartóssá teheti az ilyen, most még szokatlan eredményeket.

Forrás: Crunchbase

Borítókép: YAP

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.