A domináns piacoké volt a hét tőkebevonási fronton

A múlt héten egy nagy meglepetésről számolhattunk be a tőkebevonási versenyben, hiszen a török Param győzedelmeskedett 200 millió dolláros körével. Az esemény jelentőségét növelte, hogy a teljes török fintech szektor összesen nem vont be ennyi tőkét a története során, ezzel egy szinte megdönthetetlen rekord birtokosává vált az ügyfeleit prepaid kártyákkal és hiteltermékekkel kiszolgáló fintech. 

Ha a legutóbbi verseny a meglepetésekről szólt, akkor a mostani a papírformáról, hiszen a dobogón a világ két legnagyobb fintech szektorának szereplői képviseltetik magukat. Az első helyet toronymagas fölénnyel a brit SumUp szerezte meg a maga 624 millió dolláros tőkebevonási körével. Ez egyike az idei év öt legnagyobb tőkeemelésének, ha pedig hozzátesszük, hogy a fintech szektor meglehetősen viszontagságos napokat él, akkor végképp elismerésre méltó teljesítményről beszélhetünk. 

A SumUp átfogó szolgáltatásokat kínál vállalati ügyfeleinek, melyeket elsősorban a kártyás fizetések befogadásában segít. Ezt POS terminálokkal és fizetési linkekkel teszi lehetővé az ügyfeleknek, de a számlázásban és webshopok létrehozásában is támogatást nyújt nekik, hogy a lehető legnagyobb értékesítési lefedettséget biztosítsa. Nemrég a vállalati bankszámlák is megjelentek a kínálatban, így az ügyfelek tényleg egyre több mindent egy helyen tudnak elvégezni.

A második helyet a FalconX szerezte meg, amely 150 millió dollárt vont be Series D körének keretein belül. A startup esetében egy olyan online brókerről van szó, amely a digitális eszközökkel való kereskedésre szakosodott és infrastruktúra szolgáltatóként intézményi szereplőket szolgál ki. A kínált szolgáltatások között van a kereskedés lebonyolítása, a hitel és vagyontárgyi (treasury) infrastruktúra menedzsment, valamint az árjegyzési (market making)  tevékenységek. A kaliforniai székhelyű vállalat a friss tőke segítségével folytathatja növekedését és új szolgáltatások segítségével bővítheti ügyfélkörét.

A dobogó legalsó fokára szintén egy amerikai fintech került fel a Prime Trust személyében. A fintech alapvetően hasonló területen mozog, mint az imént említett FalconX. Célja, hogy pénzügyi infrastruktúrája segítségével hozzájáruljon a digitális gazdaságban zajló innovációhoz. Szolgáltatásainak célcsoportját további fintechek és digitális eszköz szolgáltatók jelentik, akiket API-kon keresztül szolgál ki egyebek mellett fizetési, likviditási és megfelelési (compliance) megoldásokkal.

Forrás: Crunchbase

Borítókép: UKTN

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.