Soha nem látott siker a török fintech szektorban

Az elmúlt két héten egyaránt amerikai győztest avattunk a fintechek tőkebevonási versenyében. Először az Acrisure 725 millió dolláros tőkeemelését énekeltük meg, amivel a vállalatokat pénzügyi megoldásokkal kiszolgáló fintech messze maga mögé utasította a teljes mezőnyt. Legutóbb az ingatlanvásárlás és a jelzáloghitel igénylés folyamatát innováló Knock zárt az élen 220 millió dollárral. Az eheti győztes egészen váratlanul egy török fintech lett.

A legnagyobb tőkebevonást ugyanis ezúttal az isztambuli székhelyű Param hajtotta végre. A vállalat lakossági és vállalati ügyfeleket egyaránt kiszolgál hazájában. A szolgáltatás középpontjában mindkét szegmens esetén a prepaid kártyák és a különböző hiteltermékek állnak, de vállalati fronton nagy hangsúly kerül az online fizetések gyors, egyszerű és olcsó befogadására. Az ügyfelek pénzvisszatérítést is kapnak a Param kártyáival végrehajtott tranzakciók után, ami növeli aktivitásukat. 

Az elmúlt hónapokban többször említettük, hogy a gazdasági körülmények negatív hatással vannak a fintech szektorra is. Mindez a szkeptikus befektetőkön, az alacsonyabb értékeltségeken és a kevesebb tőkebevonáson keresztül vált érzékelhetővé, ami sokakat leépítésekre, vagy akár működésük felfüggesztésére kényszerített. A Param sikere ugyanakkor azt igazolja, hogy a megfelelő jövőképpel rendelkező vállalat ilyen környezetben is sikeres lehet. A török gazdaság a globális trendeken túl egyedülálló nehézségekkel is küzd, a magas infláció miatt már hosszú ideje rohamosan veszít értékéből a nemzeti valuta. 

Ennek fényében még nagyobb eredmény, hogy a Param most 200 millió dollárhoz jutott befektetőitől. Páratlan siker ez a török fintech szektor számára, amelynek eddigi legnagyobb tőkebevonása kevesebb, mint tizedakkora volt, mint a Param mostani köre. A korábbi rekorder a PayCore fizetési szolgáltató volt a maga 19,3 millió dollárjával. Ha tovább akarjuk fokozni a helyzetet, úgy is fogalmazhatunk, hogy a Param egyedül kétszer annyi tőkét vont be a múlt héten, mint a teljes török fintech szektor az eddigi története során.

Noha két hét kihagyás után megint európai nyertest arattunk, az USA szereplőit sem kell félteni, a PayCargo révén a második helyet egy tengerentúli fintech vihette haza. A floridai fintech a globális tengerészeti teherszállítási szektort szolgálja ki fizetési megoldásaival, amelyek áttekinthető és egyszerű fizetésfogadást tesznek lehetővé. A vállalat 130 millió dollárral gazdagodott a Blackstone Group vezetése mellett.

A harmadik helyre ezúttal nem ázsiai, hanem afrikai fintech került, méghozzá az MFS Africa. A mobilfizetési szolgáltató meredek növekedési pályát produkál az elmúlt években. A Series A és Series B körökre még 2018-ban került sor, ezek 3,2 millió, illetve 14 millió dollárt hoztak a konyhára a dél-afrikai vállalatnak. Most végbement a Series C tőkebevonás is, ez már 100 millió dollárt jelentett az MFS Africa számára. A befektetők tehát optimisták, az afrikai fintech szektor markáns növekedéséből egyre erősebben profitáló Dél-Afrika pedig újabb nagy sikersztorit mondhat magáénak. 

Forrás: Crunchbase

Borítókép: freepik / chormail

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.