Az elmúlt időszak forró sztorijai

A Fintech Világa rádióműsorban időről időre szeretjük átvenni a magunk mögött hagyott időszak legizgalmasabb fejleményeit, most is így tett Suppan Márton és Érczfalvi András. 

Általánosságban látszik, hogy a fintech szektort is megviselik a gazdasági nehézségek, illetve az emiatt óvatosabb attitűdre váltó befektetők. A kockázati tőkepiac erős fékezésbe is kezdett, ez ugyanakkor nem jelenti a fintech szektor potenciáljának valódi csökkenését. Sokkal inkább arról van szó, hogy az eddigi irreális értékeltségeket elkezdi korrigálni a piac és egyre több gyenge, pénzégetést végző szereplőt kimos a szektorból.

A családi bankolás ezzel együtt nagyon erős időszakot él meg, több fintech és hagyományos pénzintézet is aktív volt a területen május folyamán. Az amerikai Greenlight egyértelműen arra készül, hogy hamarosan a felnőtté váló gyerekeket és szüleiket is kiszolgálja banki szolgáltatásokkal, ezt egy új hitelkártyával igyekszik elővezetni a vállalat. Az inkumbensek közül a NatWest és a CBA is gyerekeknek szóló pénzügyi szolgáltatáscsomagon dolgozik.

Az adásban szó esett egy magyar piaci érdekességről is. A Magyar Nemzeti Bank a világ jegybankjai közül elsőként bocsátott ki saját NFT-ket, ezzel jelezte érdeklődését és nyitottságát a terület irányába. Eközben az Európai Központi Bank elnöke értéktelennek titulálta a kriptovalutákat. A beszélgetőtársak érintették még a kriptopiac általános helyzetét és a francia fintech szektor gyors fellendülését. A teljes adás a lenti linken visszahallgatható Spotify-on.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.