A kriptovaluták értéktelenek – vallja az Európai Központi Bank elnöke

A nehéz napokat élő kriptovaluta szektornak újabb ütést vittek be a napokban. Az elkövető ezúttal Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, aki azt nyilatkozta, a kriptovaluták “semmit nem érnek”. Lagarde továbbá kifejezte abbéli reményét, hogy a kriptoeszközök a jövőben szigorúbb szabályozás alá esnek.

A kritikus megjegyzés nem a legjobbkor jött a közegnek. A kriptopiacokat az elmúlt hetekben, sőt hónapokban a bitcoin és az ether árfolyamának markáns, 50 százalék feletti esése jellemezte. További nyomást jelent a szabályozói szigorítás növekedésének veszélye, amitől sokan a kriptoban rejlő lehetőségek indokolatlan mértékű korlátozását várják.

“Mindig is azt mondtam, hogy a kriptoeszközök rendkívül spekulatívak, és nagyon kockázatosak. Szerény véleményem szerint semmit nem érnek, semmi alapjuk nincs, és nincs mögöttük olyan eszköz, ami bárminemű biztonságot adhatna,” – nyilatkozott Lagarde a College Tour holland televíziós műsor stábjának. 

Az EKB elnöke különösen aggódik azokért, akik nincsenek tisztában a digitális eszközökbe való befektetés veszélyeivel, ezért mindenüket elveszíthetik. Lagarde ezért is gondolja fontosnak a szigorú szabályozás mielőbbi megalkotását. Hozzátette, ő soha korábban nem fektetett kriptoba, a fia azonban igen, de nem járt sok szerencsével. 

A digitális euró ötletével kapcsolatban már sokkal optimistább hangnemet ütött meg az elnök. Hangsúlyozta, amint a digitális euró bevezetésre kerül, az EKB ott lesz a projekt mögött és maga biztosítja annak stabilitását. “Ez egy merőben eltérő kérdés, mint az előbbiek ⦏a kriptovaluták – a szerk⦐.

Lagarde kriptovalutákkal kapcsolatos sarkos véleménye jó ideje ismert. A kriptoeszközök népszerűsége az elmúlt években hatalmasat emelkedett az alacsony kamatok miatt, hiszen a befektetőket a területre vonzották a potenciálisan óriási hozamok, de ez nem rendítette meg véleményében az EKB elnökét. Lagarde álláspontját több szempontból osztja tengerentúli kollégája. Janet Yellen az USA pénzügyminisztere szintén a kriptovaluták szövetségi szintű szabályozását sürgeti. 

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.