9 milliárd dollárt csökkent a legnagyobb stablecoin értéke

Nehéz napokon vannak túl a kriptovaluta kereskedők és platformszolgáltatók. Előző héten a Terra blockchain két kriptovalutája is a földbe állt, ezzel párhuzamosan a Bitcoin is rég nem látott mélységbe zuhant, ahonnan azóta se sikerült kimásznia. A legnagyobb stablecoin a Tether pedig átmenetileg elvesztette 1 dolláros értékét és rövid ideig 96 cent alá is benézett. A 9 milliárd dolláros piaci összérték-vesztés a kereskedők bizalmának megingását jelzi. Az eseményekkel párhuzamosan felerősödtek a kriptovaluta kereskedelemmel kritikus hangok is.

A kereskedői bizalom jelentőségét nem szabad alábecsülni, a kriptovaluták piaca testközelből tapasztalhatta meg milyen az, ha a befektetők pánikszerűen menekülni kezdenek a befektetett eszközeikből. A Terra projekt két kriptovalutája gyakorlatilag megsemmisült a múlt héten, a Terra(LUNA) május 5-i 86 dollárról 7 nap leforgása alatt 1 dollár alá süllyedt. Ennek hatására az alapvetően 1 dolláros értékhez rögzített TerraUSD stablecoin elszakadt a dollártól. Május 9 és 11-e között először 30 centig esett, majd 13-án 20 cent alá csökkent. Jelenleg 10 centnél is kevesebbet ér.

A TerraUSD stablecoin feladata az volna, hogy kiküszöbölje más kriptovalutákra jellemző volatilitást és ezzel hidat képezzen a kriptovaluták és a hagyományos pénzek között. A stablecoinokat azért hozták létre, hogy biztonságos, kiszámítható, stabil értéket testesítsenek meg, ahova a befektetők nyugodtan elhelyezhetik vagyonukat kriptovaluta-kereskedés közben, hogy elkerülhetőbbé váljon a volatilitásból adódó értékvesztés. A TerraUSD bedőlését a TerraLUNA idézte elő, ugyanis a TerraUSD esetében a LUNA szolgált biztosítékul a dollárhoz való rögzítés megtartásához. A legtöbb stablecoin az amerikai dollárhoz kötött, és jellemzően dollárban denominált eszközökkel biztosítják a rögzítést. Ezzel szemben a TerraUSD értékét olyan algoritmusok szabályozták, amelyek a két kriptovaluta közti egyensúlyt a valuták létrehozásával és törlésével idézték elő, a keresletet és a kínálatot alakítva. A TerraUSD mögött lényegében a platformot használó kereskedők bizalma és a keresletet szabályozó algoritmusok álltak, amik nem voltak képesek a kriptovalutára nehezedő nyomást ellensúlyozni.

A TerraUSD az ötödik legnagyobb stablecoin volt a világon, a bezuhanása az elsőszámú stablecoint, a Tethert sem hagyta érintetlenül. A Bitcoin és más nem rögzített értékű kriptovaluták kereskedésében kulcsszerepet játszó Tether május 12-én néhány órára elszakadt az 1 dolláros értékétől és közel 95 centig esett. A dollár eszközökkel védett kriptovaluta a rövid fiaskó után hamar magához tért, de a kereskedői bizalom megrendült benne. Ezt mutatja CryptoCompare.com oldal, ahonnan kiderül, hogy a Tether jelenlegi piaci kapitalizációja 74,14 milliárd dollár, ami közel 11 százalékost esést, összesen 9 milliárd dollár értékvesztést jelent a múlt heti csúcsot jelentő 83 milliárd dollárról. Egy kriptovaluta értékvesztését a forgalomban lévő coinok alapján számolják ki, ami azt jelenti, hogy összesen 9 milliárd dollárnyi Tether stablecoin került ki a kereskedésből.

A Tether gyengülését a kriptovaluta kritikusai sem hagyták szó nélkül. Az Európai Központi Bank elnökségi tagja, Fabio Panetta arra figyelmeztette a befektetőket, hogy nem garantálható, hogy bármikor névértéken be tudják váltani kriptovalutájukat, hiszen még a legnagyobb stablecoin is átmenetileg elvesztette a rögzítését és ezzel vesztett értékéből. A stablecoin befektetők nem fordulhatnak betétbiztosításért sem az esetleges veszteségeik megtérítése miatt – tette hozzá.

A FED is rendszeresen ad tájékoztatást a kriptovaluták és a stablecoinok kereskedésében rejlő kockázatokról. Éppen a múlt heti szokásos pénzügyi stabilitási jelentésben emelték ki, hogy a stablecoinok piaci értékének 80 százalékát csupán három kriptovaluta, a Tether, az USD Coin és a Binance USD adja. Ezek a valuták a fejlesztők állításai szerint dollár eszközökkel védettek (bár ezt sem lehet teljesen hitelesen igazolni), ennek ellenére a FED arra figyelmeztet, hogy stressz helyzetben veszíthetnek értékükből vagy likviditási problémák léphetnek fel a kereskedésük során.

Források: Investopedia 12, Financial Times 1 2

Görög Szabolcs

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.