Feleannyit kell adóznunk kriptovalutáink után Magyarországon

A kriptovaluták világa hemzseg a pénzmosástól, a terrorizmus finanszírozásától és az adócsalástól. Persze a hagyományos pénzügyi szektor sem mindig áll a helyzet magaslatán. Az utóbbi években viszont a legnagyobb kriptopiaci szereplők elkezdtek nyitni a szabályozás felé. Erősebb törvényi megfeleléssel visszaszoríthatók a báncselekmények, de ami a cégenek még fontosabb, hogy csak így tudnak kritikus tömegeket elérni. A Process Solutions Kft., az egyik vezető hazai számviteli, adózási és bérszámfejtési vállalat összeszedte, hogy adózási szempontból mire kell figyelnünk Magyarországon kriptovalutás tevékenységeink során.

Az idei évvel módosították a személyi jövedelemadóról szóló törvényt Magyarországon. A módosítás a kriptoeszközök használatából származó jövedelmek adózására is kitér, így végre világos útmutatást kaptak a befektetők.

Már tiszta, hogy mikor kell adózni és mennyit

Az adóalapot a kriptovaluta-kereskedésből származó nyereségek és veszteségek különbsége adja. Adózható jövedelem akkor keletkezik, amikor kriptovalutáinkat visszaváltjuk egy fiat pénzbe, például forintba, euróba vagy dollárba. Az utóbbi két valuta esetében a váltás napján esedékes valuta-deviza árfolyamok alapján kell kiszámolni a forintértéket.

Korábban a kriptovaluta-kereskedésből elért jövedelemre 15 százalékos személyi jövedelemadót, valamint 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adót is kellett fizetni. Idén az adóköltségek kevesebb, mint felükre csökkentek, ugyanis már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell befizetni. Továbbá, ha a jövedelem nem éri el a minimálbér 10 százalékát, nem kell ügyleti bevételt elkönyvelni.

Speciális esetek

A jelenlegi piaci környezetben többen inkább veszteségekkel találjuk magunkat szembe, mint nyereségekkel. Ha pénzt vesztettünk egy adott évben az ügyleteinken, akkor alkalmazhatunk adókiegyenlítést. Ez annyit tesz, hogy a következő két évben szerzett nyereségeink adóalapját csökkenthetjük a veszteséggel. Így kevesebb adót kell fizetni, kompenzálva valamilyen mértékben a korábbi mínuszt.

Gyakran számolunk be kriptovaluta-kártyákról, amelyekkel közvetlenül költhetünk kriptovaluta-egyenlegünkből, például Mastercard és Visa elfogadóhelyeken is. Amikor egy ilyen kártyával vásárolunk, akkor is keletkezik adózási kötelezettség. Itt az adóalapot a megszerzéskori szokásos piaci érték alapján kell megállapítani. Ez egy ilyen kártyás vásárlásnál könnyen megállapítható. Azonban kártya nélkül vásárlásnál, mondjuk egy használt autó-bitcoin cserénél, már nehezebb az adózás.

Sokan a kriptovaluta-kereskedésből származó profitokat egy fintech szolgáltatónál vagy egy külföldi banknál tartott számlára utalhatják. Az adózási kötelezettség ezekben az esetekben is fennmarad. Magyar állampolgárságú adózóként ugyanis számlától függetlenül érvényes a személyi jövedelemadóról szóló törvény.

Van, ahol jobb…

Vannak olyan országok, ahol egyáltalán nem kell adót fizetni a kriptovaluta-kereskedés után. Ilyen Portugália, ugyanis 2018 óta semmilyen adót nem rónak ki a lakossági kriptovaluta-kereskedőkre.

Portugálián kívül a világ számos részén nincs ilyen jellegű adózás, vagy csak minimális. Európából ilyen Németország vagy Svájc, Ázsiából Szingapúr és Malajzia, valamint a kedvező adórendszereikről ismert Máltában és Kajmán-szigeteken is.

…és van, ahol rosszabb

Az Egyesült Királyságban az aktív kereskedők akár sokkal rosszabbul is járhatnak, mint Magyarországon. Amíg nálunk csak a fiat pénzre váltásnál keletkezik adózási kötelezettség, addig a szigetországban több műveletre is kitérnek a törvények. Például két kriptovaluta közötti váltásnál is figyelembe kell venni a jövedelmeket.

Sokan úgy navigálnak a volatilis piacokon, hogy amint nyereséghez jutnak, átváltják kriptovalutáikat egy stablecoinba. A stablecoin egy jellemzően fiat pénzhez kötött digitális eszköz. Például a Tether az amerikai dollárhoz van kötve, így értéke túlnyomórészt egy dollár (bár ez nem mindig van így).

A stablecoinba váltás azért népszerű, mert lényegében replikálja a fiat pénzre váltást, értéket mentve és egyes országokban adózást elkerülve. Ez Magyarországon működik is, azonban, mint látszik az Egyesült Királyságban még az ilyen módon kimenekített bevételeket is megadóztatják.

Persze ez a felállás még mindig jobb, mint a Kínára, valamint az egyes észak-afrikai és arab-félszigeteki államokra jellemző teljes kriptovaluta-tiltás.

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.