Véget ért Európa hegemóniája a tőkebevonásokban

Zsinórban három héten is európai fintech nevéhez fűződött a legnagyobb méretű tőkebevonás, ez a sorozat azonban most véget ért. A múlt heti győztes Paddle helyét ezúttal egy indonéz fintech vette át, ami ékes bizonyítéka annak, hogy sokszor a kevésbé kiforrott piacok is képesek meglepetést okozni. Ezzel együtt érdekes, hogy a világ legnagyobb fintech szektorával rendelkező USA ezúttal sem tudott győztest delegálni. 

A prímet ugyanis az indonéz Xendit vitte a maga 300 millió dolláros Series D finanszírozási körével. A jakartai székhelyű fintech digitális pénzügyi megoldásokat kínál KKV-knak, e-kereskedelmi startupoknak és nagyvállalatoknak. Az értékajánlat részét képezik az online és nemzetközi fizetések, a webshopok működtetését támogató funkciók, valamint a csalásmegelőzési és ügyfél-azonosítási szolgáltatások.

A Xendit sikere jobban belegondolva érthető. Az indonéz gazdaságot jelentős lemaradás jellemzi a digitalizáció terén, ugyanakkor a hatalmas lakosságban nagy potenciál rejlik. Az országban tevékenykedő vállalatoknak sokat segíthet egy olyan szolgáltató, amely képes reagálni igényeikre és átfogó platformot nyújt nekik ezek kielégítéséhez. A bankolatlan lakosság nagy mérete miatt további fintech sikertörténetek érkezésére számíthatunk Indonéziából. 

Az első helyet ugyan elveszítette Európa, de az éllovas után máris itt a Thought Machine, amely egy 160 millió dolláros Series D tőkeemelésen van túl. A brit Banking-as-a-Service (BaaS) szolgáltató egyike a legismertebb neveknek saját területén. A Thought Machine célja, hogy felhőalapú core banki rendszerek implementálásával tegyen a színvonalasabb szolgáltatások és ügyfélélmény megszületéséért a meglévő rendszerek modernizációján keresztül. A vállalat ügyfele az olasz Intesa Sanpaolo, valamint a Magyar Bankholding is

A dobogó aljára azért az USA is felkerült, erről a Caribou gondoskodott. Esetükben nem csupán a 115 millió dolláros Series C kör ad okot az elismerésre, hanem az is, hogy a vezető befektető szerepét a Goldman Sachs töltötte be. A Caribou meg akarja reformálni az emberek autókhoz való pénzügyi viszonyulását. 

A vállalat mindezt meglévő gépjármű kölcsönök kedvező feltételek melletti refinanszírozásával és gépjármű biztosítási termékek elérésével teszi lehetővé az ügyfeleknek. A vállalat korábban MotoRefi néven volt ismert, a névváltásra az eredeti szolgáltatáspaletta bővülése miatt került sor. A washingtoni vállalat legújabb tőkebevonása és a Goldman Sachs részvétele egyaránt azt jelzik, jó úton halad a projekt. 

Forrás: Crunchbase

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.