Ismét európai fintech a tőkebevonási toplista tetején

Zsinórban harmadjára került európai fintech a tőkebevonási toplista élére a múlt héten. Két hete az adóbevallási automatizációt végző német Taxfix zárt az első helyen, majd legutóbb az Alan francia insurtech győzedelmeskedett. A legnagyobb körre ezúttal Nagy-Britanniában került sor, vagyis három különböző európai ország is erős időszakot tudhat maga mögött, ami az európai ökoszisztéma robosztusságát bizonyítja.

Néhány hete megírtuk, hogy a fintech szektorban végbemenő tőkebevonások volumene drasztikus csökkenést mutat, ez a jelenség főleg Ázsiában és az Egyesült Államokban látványos. Európa a nagy győztesek közé tartozik, hiszen 2022 első negyedévében egyedülálló, 39 százalékos növekedést könyvelhetett el, ami a fintechek által bevont tőkét illeti. Az, hogy az USA zsinórban harmadik héten marad le az első helyről a fintechek tőkebevonási versenyében azt mutatja, hogy erőteljes jelenségről van szó.

A legnagyobb tőkebevonást a múlt héten a Paddle hajtotta végre. A londoni fintechnél azt állítják, ők az egyetlen olyan szolgáltató, akik komplett fizetési infrastruktúrát nyújtanak a Software-as-a-service (SaaS) szolgáltatóknak. A kínált szolgáltatáscsomag egyebek mellett lefedi az online fizetéseket, az előfizetés-kezelést, az adózást, a szabályozói megfelelést, a számlázást, valamint a csalásmegelőzést. 

Ahogy a B2C fintechek körében látványos szuperaposodási folyamat zajlik, úgy a B2B szegmens szereplői is hasonló irányba tendálnak újabban. Azok a szereplők, akik képesek minden fontosabb ügyféligényt kielégíteni nagyobb eséllyel tehetnek szert széleskörű ismertségre és népszerűségre, mint az egy-egy megoldásra szakosodott kisebb szolgáltatók. A Paddle már csak emiatt is ígéretes jövőképpel rendelkezik, amit csak megerősít, hogy a vállalat 200 millió dollárhoz jutott Series D tőkebevonási körében. 

A második helyen a Chainalysis végzett. A New York-i fintech világszerte szolgáltat blockchain fókuszú adatokat és elemzéseket nemzeti kormányoknak, bankoknak és egyéb vállalatoknak. A vállalat azt tűzte ki céljául, hogy hiteles és előremutató kutatásain keresztül hozzájáruljon a blockchain technológiába vetett széleskörű bizalom épüléséhez és teret engedjen az általa lehetővé tett innovációnak. A vállalat most 170 millió dollárt kapott befektetőitől, értékeltsége ezzel 8,6 milliárd dollárra ugrott.

Ahogy az elmúlt hetekben, úgy ezúttal is befért egy ázsiai szereplő a top három tőkebevonást lebonyolító fintech közé. Ezúttal az Opn mondhatja ezt el magáról, hiszen a thaiföldi vállalat egy 120 millió dolláros Series C tőkebevonási körön van túl. Az Opn fintech megoldásokat, tanácsadást, és digitális e-kereskedelmi szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek, akiket platform infrastruktúrával is ellát. A thai-japán háttérrel rendelkező Opn legújabb tőkebevonási körével unikornis lett, ügyfelei között pedig olyan patinás neveket tudhat, mint a Toyota és a King Power.

Forrás: Crunchbase

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.