Insurtech a tőkebevonási verseny élén

Ismét európai győzelem született a fintechek tőkebevonási versenyében a múlt héten. Legutóbb a német Taxfix, ezúttal a francia Alan mondhatta magáénak a legnagyobb tőkeemelést. Korábban nem gyakran fordult elő ilyesmi, hiszen általában az amerikai fintechek dominálják a mezőnyt. 

A tapasztalatok ugyanakkor egyre inkább igazolják azokat a felméréseket, amelyek szerint az amerikai és ázsiai fintech ökoszisztémák is nagy visszaesést tapasztalnak a beérkező finanszírozások tekintetében. A visszaesésből szinte csak Európa és Kanada maradtak ki, így most az ottani fintechek lubickolhatnak a rivaldafényben.

Az Alan egy párizsi székhelyű insurtech, a szektor legjelentősebb francia szereplője. Ez azért is nagy dolog, mert a francia insurtech szcéna kiemelkedően fejlett, Európában az éllovas német és brit piacokkal egy lapon említhető. A vállalat egészségbiztosítóként tevékenykedik, ügyfeleit személyre szabott, digitális megoldásokkal látja el. Különösen üdítő, hogy az értékajánlat kialakításakor a mentális egészségre is gondoltak, így az ezen a téren jelentkező nehézségekben is képesek támogatást nyújtani. Az Alan 193 millió dollárt (183 millió eurót) kapott befektetőitől május elején. A cél a 3 milliós ügyfélszám elérése és ezer új munkavállaló felvétele.

Az Alan mögött a Neo Financial, egy kanadai fintech végzett a maga 145 millió dolláros Series C finanszírozási körével. A Neo pénzkezelési és megtakarítási megoldásokat szolgáltat, emellett jutalom programokat kínál ügyfeleinek. A funkciók együttes célja, hogy hatékony pénzügyi szokások kialakítására bírják a felhasználókat, ezáltal elősegítsék anyagi helyzetük javulását. A Neo szép ütemben növekszik, kevesebb mint másfél év alatt 213 millió dollár friss forráshoz jutott. Egy patinás kockázati tőkealap, a Valar Ventures a Series A kör óta állandó résztvevő a tőkeemelésekben.

A harmadik helyen egy latin-amerikai fintech végzett. Ez önmagában még nem lenne olyan meglepő, ha azonban hozzátesszük, hogy egy chilei szereplőről van szó, máris jóval izgalmasabban hangzik a történet. A Xepelin 111 millió dollárt kapott egy Series B kör keretein belül, amiben a PayPal kockázati tőkealapja, a PayPal Ventures is részt vett. A vállalat elsősorban kis- és középvállalkozásokat szolgál ki fizetési és finanszírozási szolgáltatásokkal. 

Noha a múlt héten kifejezetten kevés fintech tőkebevonásra került sor (mindössze 37-re a megszokott 50-60 helyett), méretes körökben nem volt hiány, hiszen a harmadik helyezett is több, mint 100 millió dollárhoz jutott. Érdekes lesz látni, hogy a jövő héten megszakad-e az európai hegemónia, vagy zsinórban harmadszor is az öreg kontinensről kerül ki a hét legnagyobb nyertese.

Forrás: Crunchbase

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.