Német finteché a legnagyobb tőkebevonás, erősít a Starling is

A múlt héten debütált új rovatunk, amely a Tőkebevonások nevet kapta. Ebből az alkalomból összeállítottuk a hét legnagyobb tőkebevonásait, ezt az új szokást folytatjuk most. Az elmúlt hét élmezőnyében ismert digitális bankot, innovatív Software-as-a-Service szolgáltatót és egy ázsiai B2B fintechet is találunk.

A legnagyobb tőkebevonás a Taxfix nevéhez fűződik. A német fintech applikációja a bonyolult adóbevallási folyamatokat egyszerűsíti le és teszi közérthetővé felhasználóinak. Ezt egy chat szerű felületen keresztül teszi meg, amely kizárólag az adóbevallás szempontjából releváns kérdéseket tesz fel a felhasználóknak. A berlini székhelyű Taxfix 210 millió dollárhoz (200 millió euró) jutott Series D tőkebevonási körében.

A második helyet a Starling Bank foglalja el. A brit digitális bank házon belül hajtott végre egy 164 millió dolláros (130,5 millió font) finanszírozási kört. A körrel a vállalat értéke 3,1 milliárd dollárra emelkedett. A hírek szerint a friss forrásokat növekedése finanszírozására fordítja majd a vállalat.  Prioritásként jelölték meg az akvizíciókat, így a most bevont tőke nagy részét félreteszik és a megfelelő célpontok azonosítását követően használják majd fel az ügyletek kivitelezésére. A Starling még tavaly nyáron hajtotta végre első akvizícióját. Akkor a befektetési céllal vásárolt ingatlanokra szakosodott jelzáloghitelező, a Fleet Mortgages csatlakozott a digitális bank ökoszisztémájához.

A tőkebevonási verseny harmadik helyét ezúttal a Coherent szerezte meg. A globális Software-as-a-Service (SaaS) szolgáltató innovatív megoldásokkal gondolja újra a vállalatok üzleti és IT csapatainak közös szoftverfejlesztési folyamatait. A Coherent valós időben állít elő azonnali használatra kész, üzleti folyamatok során hasznos API-kat. A kódolást nem igénylő megoldás jelentősen csökkenti az üzleti és IT csapatok közötti kommunikációs igényt – így növelve a szoftverfejlesztés tempóját és hatékonyságát. A vállalat 75 millió dollárt vont be befektetőitől. 

A folytatásban a szingapúri Trusting Social következik 65 millió dollárral. A távol-keleti fintech személyre szabott fintech megoldásokat nyújt hitelezési tevékenységet végző vállalatoknak. A Trusting Social mesterséges intelligencián alapuló hitelminősítést, hatékony csalásmegelőzést, alapos ügyfélazonosítást és intelligens ügyfélakvizíciót tesz lehetővé ügyfeleinek. A fintech megoldásait nagyjából 130 ázsiai pénzintézet használja, akik összesen egymilliárd ügyfelet minősítettek a Trusting Social jóvoltából. 

Az elmúlt hét eseményei azt mutatják, hogy bár a hatalmas méretű tőkebevonások gyakorisága valóban csökkenőben van, továbbra is szép számmal látunk 50 millió dollár feletti köröket a globális fintech szektor szereplőitől. Ez ugyanakkor nem áll ellentmondásban a nemrég kimutatott visszaeséssel, hiszen a most bejelentett finanszírozások többsége valószínűleg korábban került előkészítésre, amikor a jelenlegitől eltérő gazdasági körülmények uralkodtak. 

Forrás: Crunchbase

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.