Szűkül a fintech finanszírozási piac

Visszaesést hozott a 2022-es év első negyedéve, ami a fintech finanszírozások összértékét illeti. A világ fintech cégei összesen 28,8 milliárd dollárt vontak be január és március között, ami 18 százalékos esést jelent 2021 utolsó negyedévéhez képest. Érdekes, hogy a tőkebevonások száma emelkedett, viszont a 100 millió dollár feletti körök elmaradása miatt mégis nagyot esett a volumen. 

A negyedév egyértelmű nyertese Európa, hiszen az öreg kontinensen 39 százalékkal emelkedett a fintechek felé áramló tőke, így elérte a 7,9 milliárd dollárt. Ráadásul úgy sikerült megnövelni a bevont tőke volumenét, hogy a tőkebevonások száma összességében csökkent.

Ázsia és Észak-Amerika már kevésbé teljesítettek jól. Ázsiában 44 százalékos csökkenés történt. Összesen 388 tőkebevonásra került sor az év első három hónapjában, összesen 4,8 milliárd dollárhoz jutottak az érintett fintechek. Az USA-ban 489 ügylet zajlott le, ezek volumene 27 százalékos csökkenéssel 13,3 milliárd dollár volt. Kanadában ugyanakkor hatalmas fellendülésre került sor. A 2022-es Q1 során 39 fintech vont be összesen 615 millió dollárt, ami 80 százalékkal magasabb a legutóbbi adatoknál. 

Ami a szektorális bontást illeti, a legtöbb fintech alszektor visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. Az insurtech, banktech, paytech és wealth tech szektorban egyaránt csökkent a globálisan bevont tőke összértéke, csak a tőkepiaci startupok mutattak élénkülő tevékenységet. Esetükben 16 százalékkal nőtt a finanszírozások mértéke.

Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy a 2021-es rekordév után egy ilyen mértékű visszaeséssel nyit a szektor. A makroökonómiai tényezők fényében azonban érthetőek a megfigyelt adatok. A kamatemelkedés csökkenti a technológiai papírok vonzerejét, hiszen egyre inkább rendelkezésre állnak hasonlóan kedvező hozam-kockázat arányú befektetések. 

A fintech cégek ráadásul korábban, a számukra kedvező alacsony kamatkörnyezetben sem teljesítettek különösebben jól. Erről a jelenségről egyébként korábban hosszabb elemzésben értekeztünk. Úgy tűnik, a fintechekre szakosodott kockázati tőkealapok nagyobb potenciált látnak ezekben a vállalatokban, mint a tőzsdei befektetők, emiatt sok vállalat papírjai erősen ingadozó képet mutatnak. Elképzelhető, hogy a kamatkörnyezet változása mellett az is indokolja a jelenlegi visszaesést a finanszírozások terén, hogy a VC-k elkezdték beárazni a tőzsdei befektetők pesszimizmusát. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.