Az NFT-jelenség

A Fintech Világa mai adásában Suppan Márton és Érczfalvi András Ivancsics Bencével, az IVANSON alapítójával beszélgetnek az NFT-k jelenlegi helyzetéről. Az NFT-k, azaz nem helyettesíthető tokenek lényege, hogy olyan blokkláncon kibocsátott tokenek, amik egyszerik és megismételhetetlenek. Míg a Bitcoin esetén az egyik coin pontosan ugyanazt tudja, mint a másik, addig az NFT nem helyettesíthető, azaz nincs belőle két ugyanolyan. Ezért kiválóan alkalmas például műtárgyak digitalizálására.

Ivancsics Bence és Suppan Márton is egyetértenek abban, hogy a technológiai lehetőségek megértésének elmaradása miatt az NFT piac nem a megfelelő irányba halad. Ha manapság kiejtjük a szánkon ezt a kifejezést, mindenkinek irreális áron kereskedő, majmokat ábrázoló, pixeles képek jutnak eszébe. Emiatt sokan komolytalannak, illetve az átverések melegágyának tekintik a szcénát, holott a benne rejlő potenciál ennél sokkal nagyobb.

Ivancsics szerint jelenleg erőteljes piaci nyomás látható ezen a területen. Az NFT-k hatalmas hype-nak örvendenek, ez a mánia alakította eddig a piac irányát is. Rendkívül intenzív diskurzus zajlik például az ismertebb projektek és az NFT vásárlásba, vagy épp készítésbe kezdő hírességek körül. A piac fiatal kora ellenére érdekes, hogy annak szaturációja már most erőteljesen zajlik. Nagyon látványosan különválnak a népszerű, hiteles projektek, valamint a nyilvánvaló lehúzást célzó csalások.

Akit érdekel, hogy Ivancsics Bence szerint milyen lehetőségek rejlenek még ebben a területben és milyen irányba fog mozdulni a piac, az a lenti linken a teljes adást visszahallgathatja Spotify-on.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.