Ingatlanbefektetések egy csavarral

Az egyesült államokbeli Point egy méretes, 115 millió dolláros tőkebevonási fordulót zárt le májusban. A vállalat alternatívát kínál azoknak, akik szeretnék feloldani ingatlanjuk értékének egy részét hitelek nélkül. A forduló befektetői között olyan ismert nevek is megtalálhatók, mint az Andreessen Horowitz vagy a Ribbit Capital.

A Point felülete ingatlantulajdonosokat és intézményi befektetőket köt össze befektetési céllal. A fő szolgáltatás egyszerű. A tulajdonos elad egy bizonyos százaléknyi ingatlanjához tartozó tulajdonjogot, így könnyen pénzhez juthat. Az intézményi befektető pedig olyan ingatlanba fektet be, amelyet tulajdonosa nagy valószínűséggel továbbra is gondosan fog ápolni, így a befektetés értéke a piaci várakozásoknak megfelelően emelkedik.

A befektetők 30 évig nem igényelnek semmilyen kifizetést. Addig pedig a legtöbb ingatlantulajdonos vagy saját pénzből fizeti ki a befektetőt, vagy eladja házát és így felszabadul a befektető tulajdonrésze.

A felületen 250 ezer dolláros házaktól több millió dolláros villákig sokféle ingatlan található. A befektetők jellemzően 15-20 százalékos részesedést szereznek az ingatlanokban. Az átlagos ingatlanérték körülbelül 700 ezer dollár, míg az átlagos befektetés 100 ezer dollár körül mozog. Alapítása óta a Point már ötezer ingatlannak szerzett befektetőt.

Az idei év eddig nagyon aktív a vállalat számára. Az első negyedév finanszírozásainak összértéke ötszöröse a tavalyi értéknek. Várhatóan nem is lesz lassulás, ugyanis az Egyesült Államok ingatlanpiacán 26 ezer milliárdnyi tőke van ingatlanokban. A jelenlegi mértékben növekvő infláció, valamint a súlyosbodó megélhetési válság alapján egyre több ember számára lehet vonzó a Point szolgáltatása. Könnyen meglehet, hogy idén még egy jelentős tőkebevonási fordulóról számolhatunk be a vállalat háza tájáról.

Forrás: TechCrunch

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.