Ausztrália legnagyobb bankja ismét innovál

Ausztrália első számú bankja, a Commonwealth Bank of Australia (CBA) új digitális banki megoldásról készül lerántani a leplet. A bank jelenleg egy gyerekeknek szóló pénzügyi appot és digitális információs eszköztárat tesztel. A pilot sikere esetén hamarosan dedikáltan gyerekeknek szóló pénzügyi szolgáltatások érkezhetnek a bank termékpalettájára.

A tervek szerint a gyerekek a Kit elnevezésű bankszámlacsomaghoz férnek majd hozzá, amihez egy prepaid kártya is tartozik. A mobilappban lehetőség lesz a felhalmozott pénz, a költések, és a megtakarítások menedzselésére. A gyerekek pénzt kereshetnek a szüleik által megadott házimunkák elvégzésével és célhoz kötött megtakarítási zsebeket nyithatnak. Emellett ATM-es készpénzfelvételt és érintésmentes fizetéseket is kivitelezhetnek a felhasználók. A Boss Mode segítségével a szülők átfogó kontroll funkciókat érnek el, így egyéni költési limiteket és kártyavédelmi funkciókat állíthatnak be gyermekeiknek. 

A virtuális számlához tartozó prepaid kártyát a Shaype bocsátja ki. A Shaype a Hay fintech szolgáltató Banking-as-a-service spinoffja, amely az anyavállalat pénzügyi szolgáltatói engedélyével végzi tevékenységét. A beszállító kiválasztási folyamat még tavaly nyáron indult el, ennek végén a Shaype győzedelmeskedett. 

A Kit szolgáltatást jelenleg 5 ezer ügyfél teszteli. A palettát gyerekek, szülők és gondozók visszajelzései alapján alakították ki. Emellett egy független szakértői panelt is megkérdeztek, amelynek tagjai jelentős szakértelemmel rendelkeznek a gyerekek mentális egészségével és jólétével, a gyerekeknek szóló digitális szolgáltatásokkal, a mesterséges intelligenciával és a pénzügyi készségekkel kapcsolatban. Az ítélethirdetéssel még a bevezetésig, sőt inkább az első teljes évig várni kell, ugyanakkor biztató, hogy a témában releváns szakemberek és a célcsoport véleményére is reagáltak a fejlesztési folyamat során. 

A Kit csupán egyike a CommBank ambíciózus digitális banki törekvéseinek. A bank korábban saját BNPL megoldást jelentett be, hogy felvegye a versenyt az Ausztráliában kifejezetten népszerű BNPL szolgáltatókkal. A CBA ezután nem sokkal a világ nagybankjai közül elsőként jelentette be a kriptoszolgáltatások érkezését palettájára. A bank a megoldások kialakításában a Gemini kriptotőzsdével és a Chainalysis blockchain elemző céggel működik együtt.

Ezzel azonban nincs vége a sornak. A jövőbeli tervek között szerepel egy digitális jelzáloghitel refinanszírozási megoldás bevezetése is, amely egyszerre kínálna kedvező feltételeket és kényelmes igénylési folyamatot az ügyfeleknek. Emellett a CommSec online tőzsdei közvetítő cég részvénykereskedési szolgáltatásai is érkeznek hamarosan a CBA mobilappjába. Szintén bevezetésre várnak a személyre szabható jutalmak, amelyektől az ügyfélaktivitás további növekedését várja a pénzintézet. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.