Kriptoszolgáltatást indít Ausztrália legnagyobb bankja

A Commonwealth Bank of Australia (CBA), Ausztrália legnagyobb bankja bejelentette, hogy az országban elsőként hamarosan lehetőséget adnak ügyfeleiknek a kriptovaluták adás-vételére, valamint tartására, közvetlenül a CommBank mobilbanki alkalmazásból.

A CBA a világ egyik legnagyobb szabályozott kriptotőzsdéjével, a Gemini-jal és a egy vezető blockchain elemző céggel, a Chainalysis-szel működik együtt a szolgáltatás nyújtásában. A két partnerség lehetővé teszi a banknak, hogy egy olyan kriptovaluta kereskedési megoldást és letétkezelési szolgáltatást hozzanak létre, ami közvetlenül elérhető lesz az ügyfeleknek az általuk már jól ismert banki alkalmazásban. A pilot program néhány héten belül indul, a CBA azonban saját bevallása szerint további kriptovaluta funkciókat tervez piacra dobni a teljes ügyfélkörnek 2022 folyamán. Az induláskor tíz különböző kriptovaluta lesz elérhető kereskedésre, köztük az olyan ismert coinok, mint a Bitcoin, az Ethereum, a Bitcoin Cash és a Litecoin. 

A CBA házon belül elvégzett kutatásaiból kiderült, hogy a bank számos ügyfele szeretné növelni a kriptoeszközöknek való kitettségét, sokan közülük pedig már most előszeretettel adják-veszik és tartják ezeket az eszközöket különböző kriptotőzsdéken. A CBA CEO-ja, Matt Comyn szerint azonban ez a növekvő igény a digitális valuták irányába a lehetőségek mellett kihívásokkal is jár a pénzügyi szektor számára, melynek berkein belül számos új, kriptovaluta szolgáltatásokat kínáló szereplő jelent meg az elmúlt néhány évben, sokan közülük egyedi és innovatív üzleti modellt is követnek.

A vállalatvezető az alábbi módon kommentálta a friss bejelentést: “Meggyőződésünk, hogy fontos szerepet tudunk játszani a kriptovaluták világában, és a növekvő igényt képesek vagyunk kompetens, biztonságos és az ügyfelekben bizalmat kiváltó kereskedési szolgáltatással kiszolgálni. Folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy hozzáadott értéket teremtsünk ügyfeleink számára, ez a folyamat eredményezte azt, hogy exkluzív együttműködést kötöttünk Gemini-jal, egy globális szinten vezető szerepet betöltő vállalattal, melynek szolgáltatásai a magas fokú biztonságról ismertek és számos nagy pénzintézetet szolgálnak ki. A CBA aktívan épít majd a Gemini kriptotőzsdéjére és letétkezelési szolgáltatására, ugyanis API-kon keresztül integráljuk azokat a CommBank applikációba.”

A kezdeményezés keretein belül a Chainalysis-szel is megállapodást kötött a CBA. A Chainalysis a Gemini-hoz hasonlóan globális piacvezetőnek számít saját területén, a blockchain adatszolgáltatás és elemzés tekintetében, amellyel a compliance egységeket segítik a kriptotőzsdéken zajló pénzügyi bűnözésből fakadó kockázatok folyamatos monitorozásában és leküzdésében. A Chainalysis alapítója és CEO-ja, Michael Gronager így fogalmazott: “Az olyan pénzintézetek, mint a CBA kulcsfontosságú szerepet töltenek be a kriptovaluták adaptációjának globális szintű emelkedésében. Nagyon örülünk, hogy részei lehetünk ennek a fontos kezdeményezésnek a CBA-vel és partnerünkkel, a Gemini-jal közösen. Hisszük, hogy együtt úttörő szerepet játszunk majd a kriptovaluták iránti bizalom növekedésében az ausztrál piacon.”

Comyn, a CBA vezérigazgatója egyébként azt is elmondta, hogy számos ügyfelük jelezte aggodalmát a jelenleg elérhető kriptovaluta kereskedési szolgáltatásokkal kapcsolatban. A leggyakrabban megnevezett aggályok között ott volt a harmadik feles tőzsdék használatából fakadó nehézségek, a csalások kockázatának megléte, valamint az új szolgáltatók irányába való bizalmatlanság. Mint elmondta, éppen ezért látták fontosnak, hogy jelentős múlttal rendelkező, piacvezető pénzintézetként alternatívát kínáljanak az ügyfeleknek és egy megbízható, biztonságos élményt kínáljanak nekik, mindenféle kompromisszumok nélkül. 

A CBA egyébként érezhetően fontosnak tartja az innovatív pénzügyi szolgáltatások kínálatát, hiszen a sokáig kifejezetten elavultnak számító ausztrál piacon drámai mértékben növekszik az ügyfelek étvágya a digitális, ügyfélbarát megoldások iránt, mint azt az ausztrál fintech szektorral foglalkozó podcast adásunkban mi is kifejtettük. Ausztrália legnagyobb bankja már egy saját BNPL megoldást is bejelentett októberben, akkor az egyre nagyobb méretű BNPL szolgáltatókkal való verseny felvételét jelölték meg elsődleges célként, a mostani kriptokereskedési szolgáltatással pedig vélhetően szintén az innovatív fintech szereplők vitorlájából fognák ki a szelet. Elkötelezettségük az innováció mellett konzisztensnek tűnik, a CEO ugyanis kijelentette, hogy a jövőben újabb e-kereskedelmi és befektetési funkciók érkeznek a CommBank alkalmazásba.”

Forrás: CBA

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.