Újabb fintech kénytelen lehúzni a rolót

Történetének végéhez érkezett a Wingocard kanadai családi bank. A montreali székhelyű fintech zsebpénzkártyát és mobilbanki appot szolgáltat gyerekeknek. A szolgáltatások kínálata mellett a Wingocard a pénzügyi ismeretek átadására is nagy hangsúlyt fektetett, hogy a fiatalok ezáltal hosszú távú előnyöket élvezhessenek. A vállalat ugyanakkor május 18-án bezárja ajtóit. 

A Wingocard 2020 januárjában alakult meg, szolgáltatásait pedig a tavalyi év májusa óta kínálta ügyfeleinek. A fintech két magvető finanszírozási körben összesen 3 millió dollárt vont be, most pedig a jelek szerint időszerű lett volna egy újabb tőkeinjekció. “Nagyon büszkék vagyunk arra, amit kis csapatunk ilyen kevés idő alatt elért. Ezalatt az idő alatt lehetőségünk volt tinédzserek és szülők ezreivel beszélgetni és jobban megérteni szükségleteiket. Hatalmas szomorúsággal jelentjük be, hogy ezt az utat nem fogjuk tudni folytatni,” – áll egy közleményben a vállalat honlapján.

Egy Twitteren megosztott bejegyzésben a vállalat technológiai igazgatója és termékfejlesztési vezetőhelyettese, Salvatore D’Agostino is kifejtette véleményét a szomorú eseménnyel kapcsolatban. “2021 végéhez érve a Wingocard elkezdte keresni a nyitott befektetőket, hogy folytathassuk küldetésünket. Sajnos nem tudtunk tető alá hozni egy újabb tőkebevonást.” A vezető hozzátette, a vállalat gőzerővel igyekszik minden munkavállalójának új munkahelyet találni.

A Wingocard eredetileg azért jött létre, hogy tiniket segítse pénzügyi függetlenségük megalapozásában. A felhasználók pénzt kérhettek szüleiktől, egy appban kezelhették minden pénzügyüket és kényelmesen vásárolhattak Visa debitkártyájukkal. Az induláskor több mint 75 ezer fiatal regisztrált a várólistára, a regisztrálók 65 százaléka pedig barátainak is javasolta a csatlakozást. A lendületes rajt végül nem volt elég a tartós sikerek eléréséhez.

A Wingocard csődje ismét megerősíti, amit eddig is tudtunk: a gazdasági körülmények átalakulása negatívan érinti a fintech szektort. Ennek nyomán csökkenni kezdett a fintechek irányába áramló tőke mennyisége, főleg az óriás méretű tőkebevonások maradnak el az elmúlt hónapokban. A kisebbek közül egyelőre azok sínylik meg a helyzetet, akik nincsenek pénzügyileg egészséges helyzetben. 

A Wingocard előtt alig egy hónappal a Fast online fizetési szolgáltató is hasonló sorsra jutott, szintén a befektetésre hajlandó VC-k hiánya miatt. Sajnos a realitás az, hogy találkozunk még hasonló esetekkel a folytatásban.

Forrás: Fintech Futures

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.