Nagy változás jön a BNPL hitelek terén

A Klarna a jövőben jelenteni fogja az ügyfelek által igénybe vett BNPL hiteleket a brit hitelinformációs ügynökségeknek. A vállalat célja, hogy segítse felhasználóit a pozitív hiteltörténet felépítésében, egyúttal megóvja őket az adósságspirálba kerüléstől. 

A svéd BNPL szolgáltató az időben visszafizetett hiteleket, a késedelmes törlesztéseket, valamint a ki nem fizetett vásárlásokat is jelenti majd az TransUnionnek és az Experiannek június elsejétől. A Klarna két éve dolgozik azon, hogy segítse a hitelinformációs ügynökségeket a BNPL adatok kiegyensúlyozott módon való befogadásában és feldolgozásában.

A brit fogyasztók hiteltörténetében júniustól meg is jelennek az igénybe vett BNPL konstrukciók, ugyanakkor hitelminősítésüket egy ideig nem befolyásolják majd ezek a hitelek. Utóbbira csak akkor kerülhet sor, amikor a hitelinformációs ügynökségek minősítési rendszerét sikerült frissíteni és hozzáigazítani a BNPL hitelek jellegéhez. 

Alex Marsh, a Klarna nagy-britanniai vezetője szerint ezzel a lépéssel a pénzügyi szektor jobban átlátja majd a brit fogyasztók által igénybe vett BNPL termékeket, ami kapóra jöhet nekik a hitelbírálat során. Egyúttal kiemelte, az időben fizető ügyfelek jól járnak, hiszen pozitív hiteltörténetet építhetnek és bizonyíthatják a hagyományos hitelezőknek, hogy lehet rájuk számítani. 

“Aggasztó, hogy a brit lakosság továbbra is kénytelen magas díjazású hitelkártyákat igénybe venni ahhoz, hogy demonstrálja megbízhatóságát és saját hiteltörténetet hozzon létre,” nyilatkozta Marsh. “Ez június 1-jétől meg fog változni, hiszen a Klarna 16 millió brit ügyfelének túlnyomó többsége képes lesz kevésbé költséges módon igazolni hitelképességét.” A Klarna vezetője hozzátette, az FCA korábban felhívta a BNPL szolgáltatók figyelmét a hitelezési adatok áttekinthetőségének fontosságára. A svéd fintech ezért is döntött úgy, hogy a releváns szabályozás érkezése előtt a tettek mezejére lép és változtatásokat eszközöl a nagyobb biztonság érdekében. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.