Sokkal több áramot fogyasztanak a bankok, mint a Bitcoin

Egy friss tanulmány szerint a nemzetközi bankszektor 56-szor több áramot fogyaszt, mint a Bitcoin hálózata – és ez még csak nem is a legmeglepőbb érték. A szerző ugyanis a Bitcoin és a rá épülő pénzügyi megoldások képesek akár 194 milliószor hatékonyabbak lenni a hagyományos banki rendszereknél. Bár az eredményeket érdemes fenntartásokkal kezelni, joggal vetődhet fel a kérdés, hogy újra kell-e értékelnünk a Bitcoin áramfogyasztásáról folytatott diskurzust.

A nemzetközi bankrendszert illetően a pénznyomtatás, a pénzosztás, a jegybanki könyvelés, valamint a bankkártyás és a nem bankkártyás fizetés összesített energiaigényét becsüli meg a tanulmány. Ezzel szemben a Bitcoin kapcsán az alap hálózat és a rá épülő rendszerek bányászati és fizetési áramfogyasztása lett figyelembe véve. A kriptovaluta-bányászat energiafogyasztásáról, valamint a különböző országokban bevezetett intézkedésekről a legutóbbi Fintech Világa Blockchain Percek podcast részben részletesebben is beszéltünk.

Az eredmények szerint a Bitcoin 56-szor kevesebb áramot fogyaszt összességében, mint a nemzetközi bankrendszer. Az alacsony energiaigény tranzakciónként is érzékelhető, ugyanis egy Bitcoin-tranzakció akár ötször kevesebb energiát is igényelhet, mint egy hagyományos alternatíva. A megfelelő elterjedtség és fizetési megoldás használata esetén a Bitcoin akár még 194 milliószor is energiahatékonyabb lehet a tanulmány szerint. 

Az eredményeket érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen mint minden szakirodalomnak, ennek is megvannak a saját korlátai. A nemzetközi bankszektor nem egy homogén közeg, országok között és országokon belül is lehetnek olyan különbségek, amelyek hatással vannak az áramfogyasztásra. Pontos képet a különböző rendszerek energiaigényének egyenkénti kiszámolásával és összeadásával lehetne csak kapni.

Mindemellett a felhasználók számát tekintve a Bitcoin meg sem közelíti a hagyományos pénzintézeteket. Azonban azt a következtetést is levonhatjuk, hogy a bankszektor közel sem optimálisan működik áramfogyasztás és károsanyag-kibocsátás szempontjából. Érdemes lehet tehát ugyanannyit foglalkozni a bankszektor karbonlábnyomával, mint azt a Bitcoinéval tesszük gyakran.

Forrás: Coindesk

Borító: Crypto coin photo created by fabrikasimf – www.freepik.com

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.