Óriásit zuhanhat a Klarna értékeltsége

A technológiai részvények mélyrepülése súlyosan érintette a legtöbb befektetési portfóliót idén. A gazdasági környezetben végbement változások a fintech szektort is elérték, nemcsak a nyilvános, hanem a privát piacokon is. Piaci értesülések szerint a Klarna kész lejjebb adni értékeltségéből, hogy új tőkével igazodjon a nemzetközi gazdasági és politikai kihívásokhoz.

Vége a gondtalan időknek

A Klarna a fintech szektor egyik legnagyobb neve. Tavaly nyáron a legértékesebb privát fintech lett Európában, de még nemzetközi szinten is csak a Stripe előzte meg. Akkor egy 639 millió dolláros tőkebevonás során 45,6 milliárd dolláros értékeltségre tett szert a BNPL óriás.

Néhány kisebb híreszteléstől eltekintve idáig nem érkeztek hírek arról, hogy a Klarna újabb befektetést keresne. Inkább felvásárlásokról lehetett beszámolni, melyeket a tavalyi évben szerzett közel 2 milliárd dollárnyi bevont tőke finanszírozott. Most azonban a vállalat meglévő részvényesei mellett új befektetők felé is kész nyitni, hogy friss forrásokkal készüljön fel a kihívásokkal teli jövőre.

A híresztelések szerint egy 1 milliárd dolláros tőkebevonási forduló érkezhet, amely jelentősen alacsonyabb értéket adna a vállalatnak. A legutóbbi 45,6 milliárd dollárról akár 30 milliárd dollár környékére csökkenhet a Klarna értékeltsége. Legrosszabb esetben így a vállalat értékének harmadát is elveszítheti.

Vegyes fejlemények a vállalatnál

Februárban tette közzé pénzügyi eredményeit a Klarna, és nem szolgált jó hírekkel. A tavalyi év főleg a terjeszkedésről és a növekedésről szólt a vállalatnál, ami óriási mennyiségű pénzt emésztett fel. A veszteségek 748 millió dollárra növekedtek, ami több, mint ötszöröse volt a korábbi évnek.

A negatív eredmények ellenére a Klarna növekedési mutatói erős teljesítményről adtak tanúbizonyságot. Így azt is elképzelhetőnek tartották a piacon, hogy a vállalat képes 60 milliárd dolláros értékeltség mellett tőkét bevonni. A gazdasági változások azonban közbeszóltak.

Még úgy is sokkal rosszabbra fordult a vállalat jövőjének megítélése, hogy nemrég érte el a 150 millió aktív felhasználót. Még a tranzakciós mutatók is erősek, a Klarna jelenleg 2 millió tranzakciót dolgoz fel napi szinten 400 ezer kereskedőt számláló hálózatán belül.

A BNPL jövője

A BNPL rövid- és középtávú jövője is lehet kettős. Magas inflációs környezetben a fogyasztók elsősorban a nem alapvető kiadásokról mondanak le. A BNPL által finanszírozott e-kereskedelem jelentős részét pedig ilyen tételek teszik ki. A pandémia alatti lezárások alatt rengetegen vásároltak drága ruhákat és lakberendezési kiegészítőket, és ezeken a területeken komoly visszaesések várhatók.

Más szempontból viszont a BNPL egy tökéletes eszköz lehet a tudatos pénzügyi tervezők arzenáljában. A részletfizetéses megoldással egyrészt le lehet kötni egy termék árát, védekezve az infláció ellen. Másrészt, a heti vagy havi részletek pénzügyi rugalmasságot adnak, ami kiemelt fontosságú az optimális pénzkezelésben.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.