45 milliárd dollár felett a Klarna értéke

A svéd BNPL szolgáltató, a Klarna a múlt héten jelentette be legújabb, 639 millió dolláros tőkebevonását, melyet a SoftBankhoz tartozó Vision Fund 2 vezetett, és amelynek értelmében a vállalat értéke 45,6 milliárd dollárra emelkedett. A körben többek között részt vett még az Adit Ventures, az Ant Group, a Honeycomb Asset Management, a Sequoia Capital, a SilverLake, a WestCap Group és számos további kockázatitőke vállalat.

A most bejelentett tőkebevonás mindössze három hónappal követi a vállalat márciusi, 1 milliárd dolláros tőkeinjekcióját, amely 31 milliárd dollárra növelte a Klarna értékét. Új, 45,6 milliárd dolláros értékével egyébként továbbra is a svéd vállalat Európa legértékesebb magánkézben lévő fintech cége, míg a világon a második helyen áll a Stripe mögött. A Klarna online vásárlásokat megkönnyítő mobilappját nagyjából 250 ezer kereskedő, valamint fogyasztók tízmilliói használják világszerte. A vállalat 2021 első negyedévében 18,9 milliárd dollárnyi bevételt jelentett be, nagyrészt az amerikai piacon tapasztalt kiemelkedő növekedésnek köszönhetően. A vállalat mostanra a 100 legnagyobb amerikai kereskedő közül 24-gyel partnerségben áll, ez minden riválisnál nagyobb penetrációt mutat. 

A frissen bevont tőkét a nemzetközi terjeszkedés folytatására költik majd, a vállalat már 17 országban jelen van, köztük Franciaországban, ahova épp a múlt héten jelentették be belépésüket. Sebastian Siemiatkowski, a Klarna CEO-ja azt mondta: „A fogyasztók továbbra is elutasítják a kamatokkal és díjakkal járó megújuló hiteleket és a bankkártyás vásárlások felé tendálnak, ezzel egyidőben pedig olyan kereskedelmi élményeket keresnek, amelyek jobban igazodnak az igényeikhez. A Klarna transzparensebb és kényelmesebb alternatívákat kínál, amelyek illeszkednek a folyamatosan változó globális fogyasztói preferenciákhoz és világszerte növekedést idéznek elő.”

A Klarna GiveOne névre hallgató kezdeményezésének értelmében a most bevont tőke 1%-át a bolygó egészségének megőrzését támogató ügyeknek ajánlják fel.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.