New York épületei felkerülnek a blockchainre

A kriptovaluták egyik nagy kritikája, hogy nem képviselnek valódi értéket. A kijelentésnek van igazságalapja, ugyanis a magas árfolyamok a hagyományos értékelési modellek alapján gyakran indokolatlanok. A blockchain technológia értékajánlata viszont jelentős, így mégiscsak erős sarkításról van szó. A megoldást ebben a kérdéskörben a valós eszközöket blockchainen elhelyező projektek adják, mint a New York-i Hedgehog.

A Hedgehog bejelentette, hogy egy New York-i ingatlanprojekt és egy infrastuktúra projekt ellenében állít ki blockchain alapú tokeneket. Ügyfelei dönthetnek, hogy a tokenvásárlással egy gyári épületbe, vagy egy napelem parkba szeretnének befektetni. Így választhatnak pusztán pénzügyi alapon vagy akár környezetvédelmi szempontok alapján is.

A tokenek értéke ezekben az esetekben könnyen megfogható. A gyári épület bérleti díjaiból adódóan a befektetők folyamatosan érkező pénzhez jutnak, közben pedig az épület értékének növekedésével részesedésük értéke is növekszik. A napelem park az általa generált áramból hoz pénzt, továbbá elősegíti a környezetkímélő átállást a városban.

A Hedgehog blockchain alapú tokenjei így gyakorlatilag egy értékpapír szerepét töltik be, ezeket hívják security tokeneknek. Így láthatóan a blockchain világa még azoknak is tartogathat érdekes megoldásokat, akik szkeptikusak a bitcoinnal és társaival kapcsolatban. Végtére is a Hedgehog megoldása felfogható a hagyományos részvényvásárlás fejlesztéseként.

A tokenizációnak sok előnye van: gyors, hatékony, átlátható, és ami a legfontosabb, demokratizálja a befektetéseket. A folyamattal kisebb egységekre bontható bármilyen eszköz, így egy ingatlan tulajdonjogát is fel lehet osztani akár több ezer részre. Megfelelő mennyiségű tokennel egy több tíz millió forintos lakásba ezer forintért is be lehetne szállni például, ezzel sokkal elérhetőbbé válna az ingatlanpiac.

A Hedgehog jelenleg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Svájcban tette elérhetővé a befektetést. A tokenek ára 5 ezer dollárnál kezdődik. Vélhetően nem ez az utolsó tokenizációs projekt a startuptól, ugyanis már 1,15 milliárd dollárnyi ingatlant lekötöttek ilyen célra. Többek közt kereskedelmi ingatlanokkal, kreatív stúdiókkal és újrahasznosítható energia infrastuktúrával is találkozhatnak a felhasználók a jövőben.

Forrás: AltFi

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.