Szívesen fizet a környezetért az Ant Group

A kormányok és nagyvállalatok túl gyakran táncolnak ki környezetvédelmi vállalásaik mögül. Az Ant Group most egy olyan hitelkeretet vesz igénybe a BNP Paribas-tól, ami magasabb kamattal fogja büntetni a kínai tech óriást, amennyiben nem éri el környezetvédelmi céljait.

A megállapodás egy rulírozó hitelkeretről szól, amelynek kamatlába bizonyos fenntarthatósági célok függvényében változik. Amennyiben az Ant Group sikeresen teljesíti vállalásait, a kamatláb csökkennek. Azonban, ha elmarad tőlük, magasabb kamatot kell fizetnie igénybe vett hitele után.

A hitelkerethez kapcsolódó célok között több környezetvédelmi és fenntartható fejlődési vállalás is van. Ilyen például a karbonsemlegesség elérése, a megújuló energia fokozott használata, valamint az éves árbevétel egy részének külső projektek felé fordítása. Az utóbbiba főleg a biodiverzitás megőrzését, valamint a környezet megóvását segítő projektek tartoznak.

A BNP Paribas minden évben ellenőrizni fogja az Ant Group erőfeszítéseinek helyzetét. Ezt a kínai vállalat Carbon Matrix vállalati karbonmenedzsment rendszerén keresztül fogja megtenni. A blockchain alapú megoldás átlátható és hamisíthatatlan adatokat biztosít, így garantálják a felek az együttműködés hitelességét.

Az Ant Group és a BNP Paribas kapcsán egyébként is két olyan szereplőről beszélhetünk, amelyek aktívak a zöld kezdeményezések terén. Az Ant Group áprilisban ingyenessé tette zöld számítástechnikai megoldásainak használatát alacsony kibocsátású cégek számára. A BNP Paribas pedig tavaly nettó karbonsemleges működést ért el, 2030-ra pedig teljes értékláncát karbonsemlegessé tenné.

A megállapodás megkötésében elég nagy valószínűséggel szerepet játszott a marketing érték. Az Ant Group feltehetően nem tesz olyan vállalásokat, amelyeket nem tud teljesíteni. Ha valamilyen okból fogva mégis gondjai akadnának, akkor viszont nem egyezne bele egy olyan kamatlábba, amely problémát jelentene pénzügyi szempontból. Azonban ezzel a megközelítéssel is el kell ismerni, hogy a tech óriás felvállalja a számon kérhetőséget és promotálja a fenntarthatósági felelősségvállalást, méghozzá aktív, kézzel fogható zöld tevékenységgel.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.