Buy-Now-Pay-Later modell – V. rész: A piac

Cikksorozatunk ötödik, befejező részében a BNPL piac legfontosabb nemzetközi szereplőit és azokat az inkumbens vállalatokat mutatjuk be, akik számára konkurenciát jelentenek a BNPL vállalatok.  Az első négy részben körüljártuk a BNPL logika alapjait, a POS hitelezés működését, a kereskedők szerepét, a fogyasztókra ható pszichológiai faktorokat és a szolgáltatás célcsoportjait, tehát időszerű, hogy röviden bemutassuk a legsikeresebb BNPL vállalatokat is.

A sort a svéd Klarnaval érdemes kezdeni, mivel 2005-ös alapításával az egyik első BNPL vállalatnak mondhatja magát a piacon. A Klarnát  Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth és Victor Jacobsson alapította, ami mára Európa legnagyobb fintech vállalatává lépett elő, márciusi hírek alapján a cég értéke meghaladta a 31 milliárd dollárt. Több kontinensen jelen van, legfőbb piaca egyelőre Európa, azon belül is Németország, de sikeres terjeszkedésének köszönhetően az USA piacán is komoly szereplővé lépett elő. 

Az USA legnagyobb BNPL vállalata az Affirm, 2012-es alapítású, s részvényeivel nemrég lépett ki a NASDAQ-ra. A vállalatot az a Max Levchin hozta létre, aki társalapítója volt a PayPal elődjének. Az Affirm céghelye San Franciscoban van, elsődleges piaca az USA. Az amerikai BNPL vállalatok közül mindenképp meg kell említenünk a Minneapolis-i Sezzle-t és a New-York-i Splititet, előbbit 2016-ban alapították, míg utóbbit az Affirmhöz hasonlóan 2012-ben. Elsősorban az USA-ban tevékenykednek, de a Splitit az Egyesült Királyságban is jelen van. 

Ausztráliából két BNPL vállalatot kell megemlítenünk, a 2015-ös alapítású Afterpay-t és a Latitude Financial Services-t, mindkettő székhelye Melbourneben található. Az Afterpay számos leányvállalattal rendelkezik, jelen van a kanadai és az angol piacokon is. Végül, de nem utolsó sorban a fintech óriás PayPal-t is az elsővonalas BNPL vállalatok között kell számon tartanunk, már csak azért is, mert a 2012-ben az egyik első olyan vállalat volt, ami széles körben tette elérhetővé a késleltetett fizetést. 

Az említett vállalatok annak ellenére, hogy a pandémia okozta gazdasági válság hatására a fogyasztás világszerte visszaesett, jelentős forgalomnövekedésről és ügyfélakvizícióról számoltak be. A BNPL fizetés az utóbbi 2-3 évben töretlenül növekszik, elsősorban az e-kereskedelem bővülésének köszönhetően. A trendet a piac más szereplői is figyelik és igyekeznek alkalmazkodni. A Citibank vagy a JPMorgan Chase a meglévő portfóliójukra építve próbálnak hasonló logikával előállni, amelyek a „Flex Pay” és a „My Chase Plan” nevet viselik. A programokban a vásárlók utólagosan kiválaszthatják, hogy mely költéseiket szeretnék részletfizetésben kifizetni.

A bankok mellett az e-kereskedelmi platformok is keresik az együttműködési lehetőséget a BNPL vállalatokkal, a Walmart és a Shopify az Affirm-mel lépett partnerségre, az Ebay az Afterpay partnere, az Etsy pedig a Klarna-val működik együtt. A kártyatársaságokat érinti leginkább érzékenyen a BNPL vállalatok tevékenysége, ezért például a Visa már 2007-ben ellenőrzésre alkalmas részesedést vásárolt a Klarna-ban, az AMEX pedig a Citibank-hoz és a JPMorgan Chase-hez hasonlóan részletfizetési lehetőséget kínál a platformján bármely kereskedőnél történő vásárlás esetén. 

Összességében cikksorozatunk öt állomását követően egyértelműen egy formabontó, rendkívül fogyasztóbarát szolgáltatás képe körvonalazódik előttünk, így érdemes felkészülni a buy now pay later futótűzszerű terjedésére az előttünk álló időszakban.

Cikksorozatunk korábbi részeit megtalálja itt, itt, itt és itt.

Görög Szabolcs

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.