Az energiaválság elleni küzdelemben segíti ügyfeleit a NatWest

Izgalmas együttműködés indul a NatWest és a kisvállalkozások szövetsége (FSB) között Nagy-Britanniában. A bank felmérte, hogy a kkv-s ügyfeleinek többsége nagy bajba kerülhet az energiaválság és a növekvő árak miatt. Legújabb lépésével ezt a helyzetet orvosolná a NatWest.

A kérdés nem csak a vállalatok pénzügyi biztonsága miatt fontos. A brit gazdaság fenntarthatóbbá tétele is nehezebbé vált az energiaárak ugrásszerű emelkedésével, hiszen most még kevesebben tehetik meg, hogy többet fizetnek a dráguló megújuló energiaforrásokért. 

Sokan attól tartanak, ha nem kezelik a helyzetet, a kkv-k többsége alkalmatlanná válik a karbonsemleges működés elérésére. Most ugyanis a pénzügyi stabilitást kell előtérbe helyezniük, így viszont tartósan visszaeshetnek a zölddé válás folyamatában.

Nem a hajlandóság, a képesség a kérdés

A NatWest és az FSB kutatásai egyébként kimutatták, hogy a brit kkv-k több, mint fele szívesen fektetne zöld energiába a következő években. Segítség nélkül viszont ez kevés lesz és a többség kénytelen lesz elvetni ezeket a terveket.

A bank ezért 25 ezer fontra csökkentette a zöld vállalati hiteleinek minimum tőkeösszegét. Így a korábbinál jóval szélesebb kör számára elérhetők lesznek a fenntartható energetikai beruházásokra fordítható hitelek, amelyekből a vállalatok napelemeket és hőszivattyúkat vehetnek, valamint jobb szigetelésbe ruházhatnak be. 

Emellett megszüntetik a vállalati folyószámlákhoz tartozó minimum díjakat, ezáltal sok ügyfél számára olcsóbbá válik a szolgáltatás. Továbbá nem növelik jövőre a vállalati szolgáltatásokhoz tartozó különböző tarifákat és díjakat sem. Ezek pontosan azok a változtatások, amelyekre szükség van és amelyeket a bankok most megtehetnek a bajban lévő vállalkozásokért.

A kormány is látja az energiaválság veszélyeit

Az egész brit kkv szektornak jó hír, hogy a jelek szerint a kormány is tisztában van az előttük álló kihívásokkal és kész extra támogatást nyújtani ezek leküzdéséhez. Ezt támogatások és ársapkák bevezetésével igyekszik megtenni a Liz Truss miniszterelnök által vezetett kormány. 

“Nagyon megkönnyebbültünk, hogy a kormány felismerte az energiaárakra adandó reakció sürgősségét és üdvözöljük a frissen bejelentett támogatási törekvéseket. Ugyanakkor még mindig hatalmas a bizonytalanság szegmensben, sok kisvállalkozás várhatóan több, mint fél évig a szakadék szélén táncol majd.” Martin McTague, elnök, Federation of Small Businesses

A NatWest üde színfolt a piacon

Hasonló gondolatokat emelt ki Andrew Harrison, a NatWest vállalati banki részlegének vezetője. Szerinte kritikus pillanathoz érkeztünk a klímaváltozásra adott reakció szempontjából. A jelen körülmények között a tettre kész kkv-k többsége sem tud zöld energiába fektetni. Az energiaárak növekedése miatt mindenki kénytelen rövid távon gondolkodni, ami nincs jó hatással a klímavédelmi törekvésekre.

Hozzátette, a hosszú távú veszély az, hogy a brit kisvállalkozások lemaradnak a zöld innováció terén. Ezáltal kevésbé lesznek hatékonyak, mint versenytársaik és az ellátási láncokat érintő sokkokra is érzékenyebbek lesznek. 

Ez nem csak nekik lenne rossz hír, hanem a teljes brit gazdaság fenntarthatósági célkitűzéseire nézve is, amelyeket a kkv-k nélkül aligha lehet elérni. Harrison szerint a brit energetikai infrastruktúra hosszú távú megerősítéséhez többet kell fektetni a tiszta energiába. Így az árak is tartósan alacsonyabbak maradhatnak.

Nem ez egyébként a NatWest első megsüvegelendő lépése a klímaváltozás kapcsán. A bank tavaly bejelentette, hogy 2025-ig 100 milliárd font finanszírozással járul hozzá a zöld átálláshoz. Számos zöld pénzügyi terméket is bevezettek az elmúlt években. Ezek között van egy lakossági, illetve egy vállalati karbonkalkulátor, valamint egy kkv-knak szóló fenntarthatósági tervező felület

(Forrás: Finextra)

(Borító: DepositPhotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.