A bitcoin akár a nyugdíjas éveinkre is megoldás lehet

A bitcoinba való befektetés izgalmas pénzügyi stratégiát jelenthet a nyugdíjas éveinkre. Mogyorósi Attila, a CoinCash ügyvezetője a Fintech.hu-nak elmondta, hogy ügyfeleik közül sokan kifejezetten önkéntes nyugdíjtakarékossági céllal már vásárolnak kriptopénzeket.

Mindannyian elképzeljük, hogy egyszer békésen nyugdíjba vonulunk. Minden hétköznap keményen dolgozunk, hogy idővel, a nyugdíjkorhatárt elérve – optimális esetben – majd hátra dőlhessünk és már csak a hobbinknak és családunknak éljünk.

A hagyományos bölcsesség azt sugallja, hogy takarékoskodnunk kell a nyugdíjas éveinkre, hogy igazán élvezhessük az „aranyéveinket”. Ez önmagában nem rossz tanács. Azonban

körültekintő pénzügyi tervezést igényel az, hogy az aktív éveink után is anyagi biztonságban éljünk.

A legtöbb pénzügyi tanácsadó azt javasolja, hogy fektessük pénzünket különböző nyugdíjtakarékokba, és várjuk, hogy félretett pénzünk lassan, de kiszámíthatóan emelkedjen. Robert Hall, a Bitcoin Magazine újságírója állítja, hogy a kriptovaluta képes ellenállni a jövő kihívásainak.

Szakértők egyes csoportja szerint az Amerikai Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Fed többezer milliárd dollár nyomtatására irányuló politikája fenntarthatatlan helyzetet teremt, amely a dollár monetáris összeomlásához vezethet hosszú távon – írja cikkében a Fintech News.

Mindenki azt hiszi, hogy ez itt nem történhet meg, pedig megtörténhet. Azonban ha az emberek elveszítik a dollárba vetett hitüket, akkor mindennek vége. Robert Hall szerint a 7 százalékos infláció jó módja annak, hogy elijesszék az embereket a dollártól – ráadásul, ha sokáig velünk marad a magas infláció, azzal a nyugdíjmegtakarítások értéke is lényegesen kisebb lehet. Nem mondható ki, hogy ez a gazdasági katasztrófa holnap bekövetkezik, de az általános tendencia nem jó az Egyesület Államok számára.

Illusztráció (Forrás: Depositphotos)

Tehát a gazdasági zűrzavar, a tragikus hatású váratlan események mellett hogyan lehet takarékoskodni a nyugdíjas éveinkre?

A bitcoin, mint izgalmas eszköz a nyugdíjas évekre

Erre a kérdésre egy érdekes példa lehet a bitcoin, amely több okból is izgalmas eszköz a hosszú távú befektetéshez. Az első ok, hogy úgy tervezték, folyamatosan növelje értékét. Mindössze 21 millió érmét fognak valaha előállítani belőle (ezt nevezik rugalmatlan kínálatnak), ami azt jelenti, hogy a bitcoin iránti kereslet növekedésével a kínálat szűkössége, a bányászok jutalmának rendszeres feleződése miatt a kriptovaluta ára is emelkedni fog.

Becslések szerint hárommillió bitcoin elveszett, így a teljes kínálatban csupán 18 millió érmére lehet számítani, mire 2140-ben az utolsó bitcoint is „kibányásszák”.

Robert Hall cikke szerint a bitcoin rugalmatlan kínálata pontosan az, amit egy nyugdíjalap eszközei között látni szeretnénk. Szerinte ha a nyugdíjcélú megtakarításainkat bitcoinba fektetjük, azzal biztosíthatjuk, hogy nyugdíjas éveinkben anyagi biztonságban élhetünk.

,,Ugyan a nyugdíjalapok még nem kerestek meg minket, az ügyfeleinknél azt tapasztaltuk, hogy sokan kifejezetten önkéntes nyugdíjtakarékossági céllal vásárolnak kriptopénzeket, főként bitcoint a befektetési portfóliójukba”

– fogalmazott a Fintech.hu-nak Mogyorósi Attila, Magyarország vezető kriptopénzváltója, a CoinCash ügyvezető igazgatója.

Nem lehet alábecsülni a tényt, hogy nem egy adminisztrátor, egy ügyintéző, hanem a kriptovaluta tulajdonosa kezeli a saját vagyonát. A gazdasági helyzet bizonytalan, és a magas infláció ideje alatt rendkívül fontos előnyt jelenthet, ha bármikor könnyen hozzáférhetünk saját vagyonunkhoz.

Ne csak egyetlen eszközbe fektessünk!

A bitcoinnak persze vannak hátrányai is, erről a Fintech Világa – Blockchain Percek c. rádióműsorunkban is esett már szó.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy összességében az óriási kockázatot jelentene, ha nyugdíjcélú megtakarításainkat egyetlen egy eszközbe tennénk: adott esetben akár a teljes megtakarítási összeget is elveszítheti az ügyfél. Nagyon fontos a diverzifikáció. A bitcoin és úgy általában a kriptovaluták esetében még mindig egy nagyon fiatal eszközosztályról beszélhetünk, éppen ezért a hosszú távú befektetési tanácsok nem lehetnek kellően megalapozottak.

(Forrás: Fintech News, Fintech.hu)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.