Újabb érkező a BNPL szektorban

Folytatódik a brit BNPL szektorban a gyülekező. Ezúttal egy teljes körűen szabályozott challenger bank, a Virgin Money jelentette be saját megoldásának érkezését, egy hitelkártyát, amelyhez a megszokottnál több BNPL konstrukció is tartozik. A vállalat hangsúlyozta, hogy kihívóként rugalmas, innovatív terméket hozott létre, amelynek biztonságát a szabályozott működés garantálja.

A BNPL hitelkártya a Virgin Money Slyce nevet kapta és valamikor az idei évben válik majd elérhetővé az érdeklődőknek. Az ügyfelek 3, 6, 9 és 12 hónapos futamidejű hiteleket vehetnek majd igénybe a 30 fontnál nagyobb vásárlásaikhoz. A 3 és 6 hónapos konstrukciók kamatmentesek, a 9 és 12 hónapos futamidőhöz azonban már 7,5, illetve 10 százalékos kamatok tartoznak majd. A Virgin tehát igazodik ahhoz a piaci trendhez, hogy a visszafizetés elnyújtásának mértékével párhuzamosan kezdi növelni az ügyfeleknek felszámított kamatokat.

A vállalat közleménye szerint a Slyce hasonlít a hagyományos BNPL termékekhez, ugyanakkor további előnyökkel jár az ügyfeleknek. Például segítik őket a hitelképességük növelésében, teljesen szabályozott bankként pedig kellő kontrollt, védelmet és mentőöveket kapcsoltak a szolgáltatáshoz. A folyósítást megelőzően ellenőrzik majd az ügyfelek hitelképességét, hogy meggyőződjenek arról, hogy képesek visszafizetni a hitelezett összegeket.

A megoldást a Mastercarddal és TSYS fizetési szolgáltatóval közösen alkottta meg a Virgin Money. Egyes szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a Slyce visszafizetési feltételei nagyon hasonlítanak a Tymit által kínáltakhoz. A Tymit egy challenger hitelkártya szolgáltató, amely még 2019 végén dobta piacra saját variációját a népszerű fintech termékre. 

A Virgin Money még nem jelentette be a Slyce debütálásának pontos időpontját, az azonban biztos, hogy a BNPL szektor számára kihívásokkal teli időszakban érkezik majd meg a szolgáltatás. A szektor szereplői a brit pénzügyi felügyelet lépésére várnak, hiszen az FCA szorosabb szabályozást ígért a BNPL megoldásokkal szemben kritikus hangoknak. A nehézségekre csak ráerősít a tény, hogy az infláció növekedésével csökkenhet a szolgáltatás iránti érdeklődés. Eddig sokan luxuscikkek megvásárlásakor vették igénybe a konstrukciókat, az ilyen irányú költések viszont most meredeken csökkennek, ahogy egyre többen kényszerülnek spórolásra.

A Virgin érkezésén kívül is rengeteg opcióval rendelkezik a brit lakosság BNPL felé nyitott szelete. A hagyományos bankok közül már jelezte belépését a NatWest és a Barclays is, míg a technológiai óriások közül az Apple és a PayPal megoldásai is megérkezhetnek a piacra. A szigetország neobankjai sem tétlenkednek, hiszen rendelkezik már saját BNPL termékkel a Revolut, a Monzo, a Curve és a Zopa is. A kifejezetten BNPL-re szakosodott szereplők közül egyebek mellett megtalálható itt a Klarna, a Zilch és a Fly Now Pay Later is. 

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

Borító: AltFi

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.