Jön a BNPL 2.0

A BNPL szektor nem áll le, azzal együtt sem, hogy az elmúlt hetek kétes jövőképekről, elbocsátásokról és masszívan csökkenő értékeltségekről szóltak a nyilvánosságban. Mindez nem akadályozhatja meg az új szolgáltatások érkezését, a hosszú listához nemrég az Apple, most pedig a Zopa csatlakozott. A digitális bank egyértelművé tette, hogy nem szeretne kimaradni a 6 milliárd fontos brit BNPL piacból és újszerű megoldással vetné meg a lábát a területen. 

A most bejelentett megoldás a transzparenciára és a fogyasztóvédelemre is nagy hangsúlyt helyez, a Zopa tehát teljesen szabályozott szolgáltatással szeretné megkülönböztetni magát a többi szereplőtől. A BNPL hiteleket olyan nagyobb összegű (250-30 ezer font közötti) vásárlásokra lehet majd felhasználni, amelyekre jellemzően hónapokig, vagy akár évekig takarítanak meg a fogyasztók.

A kereslet vélhetően adott lesz, hiszen a BNPL piac továbbra is növekszik, az infláció emelkedésével pedig még nagyobb lehet az igény az áruhitelek iránt. “A Zopa globális pénzügyi bizonytalanságok idején lép be a BNPL területre, lehetővé téve ügyfeleinknek, hogy azonnali, ugyanakkor felelősségteljes módon vegyék igénybe a számukra ideális hiteltermékeket,” – nyilatkozott Tim Waterman, a Zopa kereskedelmi igazgatója. “A Zopa vezető szerepet kíván betölteni a BNPL 2.0 érájában, amit a szabályozott termékek dominálnak majd.”

A digitális bank fokozatosan dobja piacra a szolgáltatást. Először a B2B2C modellben bocsátják a kereskedők rendelkezésére, majd a szükséges szabályozások létrejöttekor a fogyasztóknak is közvetlenül elérhetővé teszik. A vállalat korrekt feltételeket ígér, valamint minden hitel elbírálásakor ellenőrzi majd, hogy az igénylő alkalmas-e a hiteltermék igénybevételére. Prioritást élvez továbbá az ügyfelek adósságaik törlesztésében való támogatása.

A mostani hír ismét bizonyítja, hogy a Zopa kiváló időszakot él. A korábbi peer-to-peer hitelező 2020 nyarán szerzett banki engedélyt, azóta digitális bankként folytatja működését. Az elmúlt időszakban több jó hír is érkezett, bevezettek egy hibrid megtakarítási megoldást, nemrég pedig kiderült, hogy nyereségessé vált a fintech működése. Ha a BNPL termék a várt a felfutást produkálja, tovább erősödhetnek a Zopa kilátásai. 

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.