Összedőlt az FTX, folytatódnak a leépítések

Vitathatatlanul az FTX összeomlása volt november legnagyobb híre a fintech szektorban. A világ második kriptotőzsdéje néhány hét alatt mondott csődöt, de nem csak ők borzolták a kedélyeket rossz hírekkel. Több piacvezető fintech és Big Tech cég is leépítéseket jelentett be a hónap folyamán. Szerencsére biztató jelek is vannak, a nők szektorban betöltött szerepe többször is terítékre került.

November első hetében hallhattunk először olyan pletykákat, miszerint az FTX súlyos likviditási gondokkal küszködik. Pár nappal később a vállalat is elismerte a helyzet válságos jellegét és a nagy rivális Binance-hez fordult segítségért. Utóbbi vezére, Changpeng Zhao először támogatásáról biztosította az FTX-et és aláírt egy nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot a versenytárs felvásárlásáról. 

Gyorsan összedőlt a kártyavár

Másnap azonban elálltak az ügylettől, mivel az FTX könyveinek vizsgálata során orvosolhatatlannak ítélt problémákra bukkantak. Innentől megkezdődött az FTX és vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried szabadesése. November 11-én a vállalat csődöt jelentett, ez viszont korántsem jelentette az izgalmas események végét. A csontvázak azóta is esnek ki a szekrényből, legyen szó az FTX által Bankman-Fried-nak adott 1 milliárd dolláros hitelről, vagy a vezérigazgató szüleinek bahamai ingatlanbirodalmáról. 

Az elmúlt egy hónap eseményeit külön cikkben helyeztük időrendi sorrendbe. Erre nagy szükség volt, mert mára gyakorlatilag lehetetlen teljességgel képben lenni az eseményekkel. A Fintech Világa – Blockchain Percek rádióműsorban külön adást is szenteltünk az ügynek. Egy biztos, az az összedőlt FTX története 2022 legnagyobb botránya a kriptoszektorban. 

Senki nem menekülhet

A fintech szektorban uralkodó hangulatnak az sem tesz jót, hogy egyre több vállalat dönt továbbra is a leépítések mellett. Azt hihetnénk, hogy ez a jelenség inkább a kicsik körében jelentkezik, pedig ez egyáltalán nincs így.

A világ legértékesebb magánkézben lévő fintech cége, a Stripe egymaga több mint 1100 munkavállalójától vált meg néhány hete. De a világ legnagyobb vállalatai közé tartozó Big Techek is serényen nyirbálják a csapatuk méretét. A Meta 11 ezer, az Amazon 10 ezer főnek köszönte meg a munkáját november folyamán. 

Ahogy arról a Fintech Világa rádióműsor dedikált adásában is elhangzott, a legnagyobb technológiai cégek is felelőtlen növekedést folytattak a pandémia idején. Most a gazdasági körülmények változása és a befektetői optimizmus lankadása a korábbi politika újragondolására kényszeríti ezeket a cégeket. Vélhetően decemberben is hasonló hírek érkeznek majd, talán 2023-at már nagyobb stabilitás mellett kezdik meg a technológiai szektor szereplői.

Egyenlő lehetőségekre van szükség

Végül egy némi lelkesedésre okot adó téma. Novemberben mi magunk tettünk azért, hogy előtérbe kerüljön a kérdés: mit tehetünk a nők pénzügyi szektorbeli helyzetének javítása érdekében? Bár az elmúlt évtizedekben történtek előrelépések, egy átlagos női szakember még mindig számos egyedi kihívással küzd meg pályája során.

A bérkülönbségek, a sztereotípiák, a példaképek hiánya és a nőkkel szembeni bizalmatlanság csak néhány ezek közül a témák közül. A Fintech.hu és a Peak közös kezdeményezése, a Women in Finance ezen a fronton szeretne előrelépést inspirálni. A Women in Finance célja, hogy megünnepelje a női pénzügyi vezetők eredményeit, egyúttal elősegítse, hogy minél több nő kerüljön döntéshozói pozíciókba a magyar pénzügyi szektorban. 

November végén egy több mint 70 oldalas szakmai kiadványt is publikáltunk, amelyben részletesen foglalkozunk a tennivalókkal és a megoldási lehetőségekkel. A kiadvány ezen a linken ingyenesen elérhető.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a hónap fejleményeinek relevanciájáról a hazai piac kontextusában, mind a lehetőségeket, mind a fenyegetéseket értékelve. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.