Bahamai ingatlanbirodalom, lopott pénzből gigahitelek, menekülés Argentínába

Nem könnyű tartani a lépést a kriptoszektor legnagyobb idei botrányával. Az FTX csődjével kapcsolatban naponta érkeznek az újabb hírek. Gondoljunk csak a vezérigazgató, Sam Bankman-Fried szüleinek bahamai ingatlanvásárlásaira, az amerikai szabályozók bakijára, vagy épp a többi, szintén csődközelbe kerülő kriptocégre. Ebben a cikkben megkísérlünk rendszert vinni a káoszba és időrendi sorrendben mutatjuk be az elmúlt három hét eseményeit. 

Nem figyeltek az intő jelekre

November 2 – A Coindesk felhívja a figyelmet arra, hogy az FTX testvérvállalata, az Alameda Research mérlege aggasztó állapotban van. A portál szerint likviditási gondokat szülhet az a rengeteg FTT token, amit a kereskedő-vállalat birtokol. Az FTT egyébként az FTX saját tokenje, amit elsősorban motiváló tényezőként ad ügyfeleinek, hogy nagyobb aktivitásra ösztönözze őket platformján.

November 6 – Changpeng Zhao, a Binance vezére bejelenti, hogy vállalata eladja nagyjából 2,1 milliárd dollár értékű FTT tokenjét, amit az Alameda-nál tartott. A Binance vezére ráadásul elmondja, hogy tanultak a Terra Luna összeeséséből, ezért is hagyják el a felületet. Ezzel szándékosan ráerősített az FTX csődjével kapcsolatos véleményekre. Ekkorra egyre többen kezdték elhagyni a platformot, mert likviditási válságtól tartottak. Az aggály megalapozott volt, de a folyamat mesterségesen felgyorsult a sok távozó miatt. A borús jóslatok gyorsan önbeteljesítővé váltak.

November 9 – A reggeli órákban egyre hangosabbá váltak az FTX csődjét érintő pletykák, de a szektor ismert szereplőinek többsége még elhessegeti a veszélyt. Délután azonban az FTX bejelenti, hogy akut likviditási gondjai vannak és megkérte a nagy rivális Binance-et, hogy írjon alá egy nem kötelező érvényű vállalást az FTX felvásárlásáról. A Binance CEO-ja támogatásáról biztosítja a vállalatot és kifejezi, hogy az FTX felhasználóinak védelme a legfontosabb feladatuk.

Békekötés helyett további viszály, majd Bankman-Fried bukása

November 10 – A Binance bejelenti, hogy eláll az ügylettől, mivel az FTX könyveinek vizsgálatát követően olyan számokra bukkantak, amelyek üzletileg értelmezhetetlenné tennék az akvizíciót. A hírek szerint az FTX – saját ÁSZF-jével szembemenve – az év elején 10 milliárd dollárt hitelezett az Alameda Research-nek. Az FTX CEO-ja, Sam Bankman-Fried nem sokkal ezután áthallásokkal ugyan, de egyértelműen arra utal, hogy a Binance első embere szándékosan ébresztett bizalmatlanságot. Szerinte Zhao és csapata csak azért nem vásárolják meg az FTX-et, hogy megszabaduljanak az ősi riválistól. 

Az FTX körüli eddigi események 2022 novemberében

November 11 – Az FTX és az Alameda Research egyaránt csődöt jelentenek az Egyesült Államok csődeljárási rendelkezésének (United States Bankruptcy Code) 11. fejezete szerint. A procedúra kezdetével egyre több információ kerül napvilágra a vállalat problémáival kapcsolatban. Kiderül, hogy a vállalati kontrollok gyakorlatban hiányoztak, az Alameda mellett az FTX hatalmas összegeket hitelezett saját kulcsembereinek. Bankman-Fried egy egészen elképesztő összegű, 1 milliárdos személyi kölcsönt kapott az Alameda-tól. Az érintett lemond vezérigazgatói posztjáról és elhagyja a vállalatot.

November 12 – Olyan hírek látnak napvilágot, miszerint Sam Bankman-Fried Argentínába menekült, amit a vezérigazgató vehemensen tagad. Elmondása szerint ő továbbra is a Bahama-szigeteken tartózkodik, noha a magángépe a repülőgép radarok szerint Argentínába érkezett ebben az időszakban.

Rengeteg áldozat lehet

November 14 – Az eset a magyar piacon is elkezdi éreztetni hatását. Az Inlock, egy hazai kriptoszolgáltató arról tájékoztatja ügyfeleit, hogy likviditási gondjai miatt vészhelyzetet rendel el. A vállalat szinte minden fontosabb szolgáltatását azonnali hatállyal szüneteltetni kezdi. Mindezt az FTX-nek való kitettségükkel indokolják, melynek összeomlására ők sem tudtak felkészülni. A hivatalos tájékoztatás erről nem szól, de a fentiek fényében joggal merül fel, hogy az Inlock is csődbe mehet. 

Ugyanezen a napon több helyen arról írnak, miszerint a Crypto.com lehet a piac ingazodásának következő áldozata a kriptoszektorban. A vállalat idén már megvált munkavállalóinak negyedétől és állítólag nincs messze egy likviditási krízishelyzettől. A vezetőség elhessegeti a felvetést, azóta pedig egyelőre nem tudtunk meg többet arról, pontosan milyenek a tőzsde kilátásai. 

November 15 – Olyan értesülések látnak napvilágot, amelyek szerint az FTX akár 1 millió hitelezőjének is tartozhat. Szintén 15-én Miamiban feljelentést tesznek Sam Bankman-Frieddal, valamint olyan hírességekkel szemben, mint az amerikai focista Tom Brady, a kosárlabdázó Steph Curry, vagy Larry David komikus. A vád szerint az érintettek félrevezető kommunikációt folytattak az FTX-szel és szolgáltatásaival kapcsolatban.

November 16 – A Genesis Trading kriptovaluta kereskedő platform nem engedélyez pénzfelvételt hitelezési egységének ügyfeleinek. A vállalat – amely szintén a kriptoszektor ismertebb nevei között található – az FTX csődjét és az azzal járó piaci esést nevezi meg okként. A felvetés nem feltétlen lenne alaptalan, mivel a piacokon káosz és bizalomvesztés tapasztalható. A legnagyobb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama is meredek esést produkál, így többéves mélységeket ér el. 

A bitcoin árfolyamának alakulása 2022 október 25 és november 25 között. Az FTX csődje látványos esést eredményezett november második hetében.
Forrás: Google Finance

November 17 – Kiderül, hogy a Genesis nehézségeit nem a piac általános esése okozza, sokkal közelebbi érintettségről van szó esetükben. Az elmúlt 3 hónapban 1 milliárd dollárnyi hitelt kaptak az FTX-től, mindezt utóbbi saját tokenjében, az FTT-ben folyósították. Ez az a coin, amelynek árfolyamesése az FTX likviditási gondjait, majd csődjét eredményezte. A Genesis a hírek szerint azonnal új befektetőket keres, hogy rendezni tudja pénzügyi problémáit. Ellenkező esetben a szolgáltató csődje szinte biztosra vehető.

Ha nem látjuk, nem hisszük el

November 18 – Az FTX új vezére, John Ray (aki Sam Bankman-Fried lemondása után került a vezetői pozícióba) kijelenti, hogy a vállalat belső irányítási rendszere rosszabb, mint az Enroné volt. Mivel utóbbi a világ egyik legnagyobb vállalati botrányáról ismert, Ray szavai sokat elárulnak a helyzet súlyosságáról.

November 22 – Jelen állás szerint a számok így néznek ki az FTX csődjével kapcsolatban: 100 ezer – 1 millió hitelezőnek tartoznak, közülük az 50 legnagyobb irányába 3,1 milliárd dollár a kriptotőzsde kintlévősége. A vállalat állítólag 1,24 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, illetve egyes befektetéseiből össze tud majd várhatóan szedni valamennyi pénzt. A megkárosított lakossági befektetők száma továbbra is ismeretlen. Az FTX értéke 32 milliárd dollárról 0 dollárra esett, ezzel olyan nagynevű befektetők részesedése is értéktelenné vált, mint a SoftBank, a BlackRock, vagy a Sequoia Capital.

Szintén kedden derült ki, hogy Sam Bankman-Fried szülei számos ingatlant vásároltak az elmúlt időszakban a Bahama-szigeteken. Ráadásul nem akármilyen ingatlanokról van szó, az elmúlt két évben megvásárolt 19 birtok összesen 121 millió dollárt ér. Ez nagyjából 48 milliárd forintnak feleltethető meg. 

De nem csak a kriptotőzsde bukott vezetője került kellemetlen helyzetbe a friss hírek érkezésével. A szabályozói oldal is magyarázkodásra kényszerülhet, mivel kiderült, hogy hónapokkal ezelőtt már indítottak egy vizsgálatot az FTX-szel szemben. Az Egyesült Államok főügyészének New York déli kerületi irodája a vállalat potenciális likviditási gondjaival és offshore ügyleteivel kapcsolatban kezdeményezett vizsgálatot. Mint látjuk, nem született időben eredmény. Az eset alapján úgy tűnik, a szabályozók nem képesek érdemben reagálni a kriptopiacon felmerülő veszélyekre és megvédeni a fogyasztókat. 

(Források: Reuters, Yahoo Finance, CNBC)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.