Egymillió partnerének tartozhat a csődbe ment óriás

Még nagyobb bajban van az FTX kriptotőzsde, mint azt eleinte gondolhattuk. A platformot üzemeltető vállalat nemrég frissítette a múlt héten benyújtott csődvédelmi dokumentációját, amiből kiderült, hogy az eredetileg bejelentett számoknál sokkal több félnek tartozik a vállalat.

Óriási a fejetlenség az FTX háza táján. Sam Bankman-Fried felmondásával új vezérigazgatót kellett kinevezni, aki igyekszik navigálni a csődeljárást. Nem meglepő módon az elmúlt napokban több ország több tucat szabályozójával voltak kapcsolatban a vállalat jogászai, hogy minden rendben haladjon.

Az egyik legérdekesebb fejlemény a folyamatosan érkező hírekből az, hogy mennyi üzletfélnek tartozik pénzzel az FTX. Az eredeti papírok szerint 100 ezer hitelező felé volt valamilyen kötelezettsége a vállalatnak. Az újabb beadványokban viszont már közel 1 millió fél szerepel – közvetetten köztük van a magyar Inlock is, amely – mint beszámoltunk róla – önhibáján kívül akár csődközeli állapotban is lehet.

Az FTX által választott csődvédelmi eljárás során általában jelezni kell a hatóságok felé, hogy melyik az a húsz hitelező, amelyek felé a legnagyobb fedezet nélküli tartozása van a vállalatnak. A kriptotőzsde jogászai ehelyett inkább az ötven legnagyobb hitelezőt adják meg, amelyet a tartozások óriási méretével indokolnak.

Múlt héten végigkövettük, ahogyan a világ egykor második legnagyobb kriptotőzsdéje fokozatosan szétesett. Eleinte fizetésképtelenségi és likviditási problémákról volt szó. Később már kiderült, hogy csak egy felvásárlás segíthet a platformon, azonban miután a Binance megvizsgálta az FTX könyvelését, inkább elállt az ügylettől. Végül bekövetkezett az elkerülhetetlen: csődvédelmet kért a vállalat és felmondott az alapító-vezérigazgató.

(Forrás: CNBC)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.