A Binance mégsem veszi meg az FTX-et

Korábban már írtunk róla, hogy a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX likviditási problémákkal küzd és fennáll a veszélye, hogy fizetésképtelenné válik. Ez be is következett, mire a Binance bejelentette, hogy készek felvásárolni a rivális céget. Azonban szerda este érkezett a hír, hogy a Binance mégsem fogja megvenni az FTX-et.

A Binance azt mondja, hogy nem folytatja az FTX megvásárlásának tervét, a pénzügyi átvilágítás eredményeire, valamint a rivális kriptotőzsdével kapcsolatos amerikai szabályozási vizsgálatokra hivatkozva.

“Kezdetben az volt a reményünk, hogy támogatni tudjuk az FTX ügyfeleit a likviditás biztosítása érdekében, de a problémák meghaladják a képességeinket.” – írja a Binance egy tweetben.

A fordulat egy nappal azután következett be, hogy a Binance és az FTX megállapodott a felvásárlásról, habár mindketten hangsúlyozták, hogy ezt egy teljes átvilágítási folyamat fogja megelőzni. Azóta a Bloomberg arról számolt be, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission) és a Árutőzsdei Határidős Ügyletekkel Foglalkozó Bizottság (Commodity Futures Trading Commission) hónapok óta vizsgálja az FTX és az FTX US, valamint a testvérvállalat Alameda Research kapcsolatát. Az Alameda Research az FTX vezetője, Sam Bankman-Fried által vezetett kriptokereskedő cég. A múlt héten a CoinDesk beszámolt egy kiszivárgott mérlegről, amely szerint az FTX natív tokenje, az FTT az Alameda eszközeinek több mint negyedét tette ki.

Ez a felfedezés hozzájárult az FTX likviditási válságához, és a Binance közölte, hogy a tokenben lévő részvényeit el fogja adni. Emiatt az elmúlt napokban megugrott az FTX-ről kivont tőke mennyisége, ami aggodalmat keltett a cég fizetési képességével kapcsolatban. Ennek következtében Bankman-Fried megkereste a rivális Changpeng Zhao-t egy lehetséges üzletről.

A folyamat megkezdése után néhány órával azonban a Binance pénzügyi lyukat talált, amely szerint az FTX kötelezettségei és eszközei közötti rés meghaladhatja a 6 milliárd dollárt.

(Forrás: Finextra)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.